Pokémon Go Plus — alla tips & råd du behöver

Pokémon Go Plus

Pokémon Go Plus är ett litet tillbehör till Pokémon Go som gör spelet mer praktiskt att använda. Med ett knapptryck kan du fånga Pokémons och samla saker från Pokéstop. Men allt är inte fantastiskt med Pokémon Go Plus — anslutningsproblem ställer till det för många.

En enkel sökning på Google visar att tusentals användare har problem och deras klagan går till synes obemärkt förbi hos Niantic. Pokémon Go Plus släpptes i september 2016 och kostar upp till 500 kronor. Ett hutlöst pris för en pryl som kanske fungerar. Ibland. Om du har mycket tur.

Så hur fixar man en Pokémon Go Plus som inte vill ansluta till mobiltelefonen? Tacksamt nog finns en del tips och råd att ta del av. Huruvida de fungerar för dig är lite som ett lotteri, men det kan absolut vara värt att prova dem.

Här under står alla våra bästa lösningar på anslutningsproblemen. Du får även några praktiska tips och råd kring användningen, begränsningar och fördelar med Pokémon Go Plus.

Det här är Pokémon Go Plus

Pokémon Go Plus är ett tillbehör som främst består av två saker – en knapp med inbyggd LED-lampa och en indikationsvibrator. Tillsammans gör de att du kan spela Pokémon Go utan att behöva hålla telefonen i handen hela tiden.

När Pokémon Go Plus ansluts till din telefon berättar den för dig när en Pokémon eller ett Pokéstop finns i närheten. Den gör det via olika färgsignaler på knappen och genom att vibrera.

 • Blå färg och tre vibrationer: Du är inom räckhåll för ett Pokéstop.
 • Grön färg och tre långa vibrationer: Du har stött på en Pokémon du redan fångat sen tidigare.
 • Gul färg och tre vibrationer: Du har stött på en Pokémon du inte fångat tidigare.
 • Alla färger och vibration: Du har fångat en Pokémon.
 • Röd färg och vibration: En Pokémon lyckades fly.
 • Röd färg och långsam vibration: Du har slut på Pokébollar, du kan inte samla på dig fler saker eller har tappat anslutningen till telefonen. Dags att öppna telefonen och kolla spelet.

I teorin är Pokémon Go Plus ett fantastisk litet hjälpmedel som med ett enkelt knapptryck fångar Pokémons och samlar saker från Pokéstops. Men det är inte fullt lika praktiskt som det kan låta. Den här prylen har sina begränsningar.

Viktigt att tänka på när du använder Pokémon Go Plus

Tycker du att din Pokémon Go Plus inte fungerar som du vill, eller står du köptankar och funderar på att skaffa en? Då bör du veta att Pokémon Go Plus är långt ifrån optimalt för en del användare då begränsningarna kan vara större än man önskat.

 • Du kan endast använda de röda standard-Pokébollarna med Pokémon Go Plus. Vill du istället använda Great Balls eller Ultra Balls måste du öppna spelet på telefonen och använda dem där.
 • Du kan inte använda Berries som Pinap Berry, Nanab Berry eller Razz Berry. Precis som med Great- och Ultra Balls måste du ta fram telefonen för det.
 • Du kan endast kasta en Pokéboll per Pokémon. Det betyder att du kommer att missa betydligt fler Pokémon i längden.
 • Om din Pokémon Go Plus tappar anslutningen till telefonen är det inte säkert att du får reda på det. Så du kan behöva kolla då och då för att säkerställa att de har kontakt.
 • Har du en Android-telefon är risken större att du får problem med kontakten mellan enhet och telefon. Här under står alla användbara tips för att lösa de problemen.
 • Stöter du på en Pokémon som du inte sett tidigare är det inte solklart att din Pokémon Go Plus indikerar det med gul färg och vibration. Du kan missa viktiga Pokémons, så ha det i åtanke.

Bara begränsningar alltså, eller? Det finns även fördelar med Pokémon Go Plus så klart och de uppväger begränsningarna om man kan leva med dem.

 • Pokémon Go Plus är perfekt när du inte kan ta telefonen i handen. En vibration, ett tryck på knappen och du får omedelbar XP, oavsett om du fångar eller inte.
 • Pokémon Go Plus håller koll på när du går, vilket betyder att både ägg och buddy-systemet registrerar rörelser när telefonen är i fickan.
 • Pokémon Go Plus kan endast fånga redan hittade och fångade Pokémons. Det är ett plus hos oss eftersom du aldrig riskerar att förlora en Pokémon du aldrig sett tidigare bara för att du inte kunde använda en Berry eller Ultra Ball.

De enklaste lösningarna på anslutsningsproblem

pokemon-go-plus-tvinga-avslut-androidOkej, du har följt instruktionerna som följer med din Pokémon Go Plus men noterar att den inte vill ansluta till telefonen när du spelar Pokémon Go. Så vad gör man?

Det absolut enklaste tipset du kan prova är att stänga av Bluetooth och aktivera Bluetooth igen. Prova sedan att ansluta din Pokémon Go Plus igen. Upprepa tills en anslutning sker.

Om det inte går gör du samma sak med spelet. Stäng Pokémon Go och starta spelet igen. Upprepa tills du får en anslutning med Pokémon Go Plus. Det här har dock en lägre chans att lyckas enligt många som testat.

Stäng av WiFi-scanning & Bluetooth-skanning

android-wifi-bluetooth-skanner-installningarNu blir det lite knepigare och de här tipsen kan göra att andra applikationer slutar fungera eller begränsas. Om du provar det här steget kan du alltid återgå till normala inställningar igen, så inget du gör är permanent. Du kan alltid återställa WiFi-scanning och Bluetooth-scanning efteråt.

Exakt hur du stänger av funktionerna beror lite på vilken version av Android din telefon använder och vilken telefonmodell som gäller. I Android 7.0 kan du prova Inställningar > Avancerade Inställningar > Platsåtkomst > De tre punkterna i övre högra hörnet > Skanningsinställningar.

 1. Stäng av WiFi på din mobiltelefon.
 2. Stäng av WiFi-scanning och Bluetooth-scanning via inställningarna i Android.
 3. Starta om mobiltelefonen.
 4. Öppna Pokémon Go på telefonen och gå till Settings > Pokémon Go Plus.
 5. (VIKTIGT!) Håll din Pokémon Go Plus cirka 2 meter från telefonen. Nej, vi skojar inte. Ha några meters avstånd från telefonen.
 6. Tryck på knappen på din Pokémon Go Plus och anslut den till mobiltelefonen som vanligt.
 7. Gå ut ur inställningarna till kartan i Pokémon Go. Klicka på ikonen och den borde (notera: borde) anslutas och aktiveras.

Fabriksåterställ din Pokémon Go Plus

Om inget annat fungerar eller du vill använda din Pokémon Go Plus med en annan mobiltelefon måste du fabriksåterställa den. Det tar bara några sekunder och är helt riskfritt.

 1. Håll nere knappen på din Pokémon Go Plus i fem sekunder tills knappen lyser blått.
 2. Släpp knappen och håll omedelbart ner den i ytterligare fem sekunder.
 3. Öppna Pokémon Go på din telefon och gå till Settings > Pokémon Go Plus
 4. Tryck en gång på knappen på Pokémon Go Plus så att enheten visas på skärmen.
 5. Klicka på enheten på skärmen så kopplas telefonen och prylen ihop. Får du ett anslutningsmeddelande om parkoppling via Bluetooth godkänner du givetvis.

Pokémon Go kan vara problemet

android-pokemon-go-uppdatering-plusOm du har provat allt som bara går och ändå inte får bra kontakt med din Pokémon Go Plus finns alltid risken att det är spelet som krånglar.

Tidigare i januari rapporterade mängder av spelare att deras Plus-enheter plötsligt slutat fungera. De hade inte gjort mer än bara uppdaterat Pokémon Go på sina mobiltelefoner.

Och däri låg också problemet. Med version 0.53.1 av Pokémon Go följde buggar som gjorde att anslutningen inte fungerade korrekt. Niantic bekräftade problemet och släppte version 0.55.0 med buggfixar som löste problemet. För en del.

Oftast rekommenderar vi att man omedelbart uppdaterar applikationer för att ta del av allt nytt och roligt. Men ibland går det väldigt fel när utvecklaren oavsiktligt får med buggar som står bortom användarens möjlighet att lösa.

Om LED-lampan inte lyser på din Pokémon Go Plus

pokemon-go-plus-led-handHar du precis packat upp din Pokémon Go Plus och noterat att knappen inte lyser upp när du trycker på den? Lugn, det handlar med stor sannolikhet om ett litet batteriproblem som är enkelt att fixa.

Börja med att kontrollera om den medföljande pappersstrippen som sitter under batteriet är helt borttagen. Den är placerad i din Pokémon Go Plus för att batteriet inte ska vara aktivt och dräneras innan enheten börjat användas.

Om du kan se pappersstrippen drar du försiktigt ut den från enheten. När den runda, platta delen kommer ut ska batteriet ligga mot kontakterna och enheten aktiveras. Om inte — då tar du fram en liten skruvmejsel och öppnar baksidan. Var försiktig så att plasten inte går sönder.

Kontrollera att batteriet sitter som det ska och att det inte finns något under den som hindrar kontakterna från att röra batteriets undersida. Om allt ser bra ut kan du byta ut batteriet mot ett nytt (CR2032); det finns alltid en risk att batteriet redan laddat ur sig eller är dåligt.

Skruva ihop enheten och prova knappen igen. Lyser den? Fantastisk, du har löst problemet. Om inte returnerar du enheten till butik och reklamerar den som sönder.

Så länge håller batteriet

cr2032-lithium-cell-batterierManualen till Pokémon Go Plus påstår att batteriet ska klara upp till 100 dagars användning vid normalt bruk (vad nu det är). Men om du använder enheten regelbundet kan du räkna med betydligt kortare tid.

Tester visar att Pokémon Go Plus kan sluta fungera efter så lite som två veckor, från fullt till tomt batteri. Då pratar vi dock om storanvändning och i absolut värsta scenario.


Pokémon Go tappar i popularitet — många spelare lämnar


Ett tips är att alltid ha extrabatterier hemma så du snabbt kan byta. Batterierna är relativt billiga men tänk på att köpa märkesbatterier som håller lite längre. De så kallade noname-batterierna från okända kinesiska tillverkare håller väldigt dåligt men lockar med låga priser.

Pokémon Go Plus Ring

pokemon-go-plus-ring

Om du kan vänta på en lansering i Sverige så är nya Pokémon Go Plus Ring garanterat ett bättre val. Speciellt då funktionaliteten är identisk men prislappen bara en tiondel av Pokémon Go Plus, nämligen kring 30 kronor om vi räknar om prislappen med momsen inräknad.

Precis som du ser på bilden handlar det om en ring och inte ett armband denna gången. Principen bakom produkten är dock densamma. Du har en knapp i mitten som lyser upp när du är nära en känd pokemon eller ett pokestop. Tryck på knappen och du antingen försöker fånga den pokemon som hittats eller så samlas föremålen in från närmaste pokestop.

Inga konstigheter alltså, men mycket billigare och förhoppningsvis enklare att ansluta till din mobiltelefon. Följ den här artikeln i framtiden – vi uppdaterar med mer information om Pokémon Go Plus Ring när det finns.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.