Playstation 5 storsäljer – 3,4 miljoner exemplar under lanseringsmånaden

Playstation 5

3,4 miljoner sålda exemplar av Playstation 5. Det är vad webbsajten Techpowerup rapporterar – och det är bara under lanseringsmånaden.


Det är betydligt bättre än närmaste konkurrenterna Xbox Series X och Series S. Enligt uppgift hela 70 procent fler Playstation 5-konsoler har sålts jämfört med Microsofts alternativ.

Samtidigt rapporteras att Playstation 5 slår Nintendo Switch, Xbox One- samt Playstation 4-serierna och deras lanseringssiffror.

Lästips: Varningen: Minnesmodulerna till Playstation 5 blir extremt varma

En intressant detalj är att nästan inte är någon skillnad hårdvarumässigt mellan Playstation 5 och Xbox Series X. De har jämförbar prestanda, Playstation 5 med något vassare lagring medan Series X har något högre råprestanda.


Det som skiljer dem åt är så klart designen, operativsystemet (gränssnittet) samt spelutbudet.

Tillgången på nya generationens spelkonsoler har varit ansträngd. Minst sagt. Och även om 2021 ser lite ljusare ut just nu så finns en överhängande risk för komponentbrist inom branschen; något som kan påverka tillgången på spelkonsolerna.

Sony verkar dock inte vara speciellt rädda. Enligt uppgift har de säkerställt tillräckligt med AMD-processorer (från kinesiska tillverkaren TSMC) för att sälja upp till 18 miljoner exemplar av Playstation 5 under det kommande året.

Lästips: Hur mycket utrymme / plats till spel har Playstation 5?

Det kan jämföras med Playstation 4 som nådde 14,4 miljoner sålda exemplar under sitt första år på marknaden. Så frågan är då – Playstation 5 säljer riktigt bra just nu, men kan Sonys spelkonsol nå topplistorna?

Här är topplistorna just nu:

  1. Playstation 2 är den överlägset bäst säljande spelkonsolen till idag med 155 miljoner sålda exemplar
  2. Följt av Playstation 4 med 110 miljoner exemplar
  3. Därefter hittar vi Nintendo Switch med 68 miljoner
  4. Xbox One stannar på blygsamma 51 miljoner sålda exemplar

Playstation 5 är med sina 3,4 miljoner knappt synbar i statistiken just nu. Men med fokus på framtiden och ett mångårigt stöd från Sony så kanske spelkonsolen har en chans. Vad tror ni?

Lästips: Varningen: Tystare fläktar i testexemplar av Playstation 5