Varningen: Tystare fläktar i testexemplar av Playstation 5

Playstation 5

Sony har valt att använda olika typer av fläktar i Playstation 5. I vissa fall har fler och tunnare blad använts, i andra är det färre blad som är tjockare. Och får du fel variant låter din spelkonsol mer än andras.

Tilltaget avslöjas av franska tekniksajten Les Numériques som monterade ner flera exemplar av Playstation 5 för att undersöka om de använde samma typ av fläkt.

Den ursprungliga anledningen var att de noterade en lägre ljudnivå från deras recensionsexemplar från Sony än andras som köptes i butik. Totalt hittades fem olika typer av fläktar i lika många exemplar av Playstation 5.

I det tystare recensionsexemplaret hittade Les Numériques en fläkt med 23 tunna blad. I ett exemplar från en butik satt en fläkt med 17 tjockare blad.

Den praktiska skillnaden är att fläkten med färre blad behöver mer kraft för samma nivå av kylning som den med fler blad. Och det i sin tur genererar en högre ljudnivå.

sony playstation 5 cooler fan
Fläkten som Sony visade i sitt uppsvisningsmaterial. © Sony

Det är beklagligt att recensionsexemplaret har en tystare fläkt eftersom det gör att de tester av Playstation 5 du kollar på kanske inte reflekterar din verklighet.

Tacksamt nog är Playstation 5 en väldigt tyst spelkonsol som sällan låter speciellt högt. Och när den väl gör det är det bara under korta perioder. Väldigt långt från med Playstation 4 Pro som lät som en jetmotor bara man tittade på spelkonsolen från avstånd.

Om du har köpt en Playstation 5 och undrar om du lyckades skaffa ett exemplar med ”rätt” fläkt så tar du av sidopanelerna så här:

  1. Se till att basplattan inte är monterad under din Playstation 5
  2. Lägg spelkonsolen ner på en plan yta med logotypen uppåt
  3. Placera några fingrar under panelen vid logotypen
  4. Dra försiktigt uppåt tills panelen släpper från sitt fäste
  5. Dra försiktigt av resten av panelen från spelkonsolen.

Svårare än så är det inte. Du kan också kolla den här videon vid 1:58 för en kort instruktion.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.