Playstation 5 kan visas i slutet på 2019

Sony Playstation 4 Pro

Analytiker påstår att Sony kan presentera nya spelkonsolen Playstation 5 redan kring slutet på 2019.


  • Svårt att få tag på alla komponenter till Playstation 5
  • Kan fortsätta supersuccén med Playstation 4 och Playstation 4 Pro
  • Måste prestera bättre än Xbox One X till ett bättre eller likvärdigt pris
  • Visste du att Nintendo Switch har ett dolt VR-läge?

Det är Hideki Yasuda på Ace Economic Research Institute som släpper påståendet om Sony och Playstation 5. Hans rapport går helt i linje med tidigare uttalanden av John Kodera – VD för Playstation – om att Playstation 4 närmar sig slutet på sin livscykel.

Samma rapport menar att kraven på den nya hårdvaran gör att Sony inte kan producera tillräckligt många konsoler för att möta efterfrågan. Hideki lutar sig på information från rapporter som säger att båda tillverkarna Murata Manufacturing och TDK har uttryckt oro för efterfrågan på en unik from av kondensatorer som Playstation 5 väntas använda.

Sannolikt kommer Sony att vilja säkerställa tillgången på alla komponenter innan tillverkningen påbörjas. Eftersom kondensationerna i fråga är mycket eftertraktade för kommande 5G-prylar är det en tuff uppgift.

Sony har en enorm framgång med sin befintliga Playstation 4-serie. Så stor att speljätten anser sig kunna blockera så kallad korsspel med andra spelkonsoler för att behålla sin exklusivitet. Och om Sony spelar korten rätt med Playstation 5 kan den mycket väl bli nästa storsäljare.


Frågan är bara hur bra den presterar jämfört med syskonen Playstation 4 och Playstation 4 Pro, och konkurrenter som Xbox One X.

En kanske viktigare fråga med dagens högpresterande spelkonsoler är hur mycket nya spelkonsolen kommer att kosta. Microsoft har en riktigt bra prissättning med Xbox One X som kostar runt 4 700 kronor för en konsol som klara 4K/HDR med 60 bilder per sekund. Kan Playstation 5 matcha prestanda och pris?

Observera att bilden till artikeln visar en Playstation 4 Pro.