Playstation 5 har stöd för 8K och använder SSD

Sony Playstation 4 Pro

Playstation 5 har stöd för 8K-upplösningar. Det betyder att spelkonsolen kan dra full nytta av upplösningen i nästa generations TV-apparater.


Playstation 5 är nya generationens spelkonsol med superhög prestanda. Den är redo för kommande TV-apparater med 8K-upplösning, och är först med en grafikkrets som klarar Ray Tracing.

Hur viktigt är det att Playstation 5 stöder 8K-upplösning?

Stödet för 8K-upplösning är viktigt av två anledningar. Det första är att Sony redan idag bekräftar att Playstation 5 är kompatibel med framtida TV-apparater av nya generationens modeller med hög upplösning.

Därmed kan du uppgradera dig i framtiden med en ny TV-modell och känna att du kan dra full nytta av steget upp från 4K som är idag. Men det är inte här vi känner att den stora nyttan ligger med Playstation 5 och 8K.

Istället är det den andra anledningen. Nämligen att 8K-stödet indikerar en extrem prestanda som kan användas på dagens TV-modeller med 4K. 8K är fortfarande väldigt långt bort i tiden, och många kommer inte att köpa en ny TV när de första modellerna släpps.


Om Playstation 5 kan köra i 8K-upplösning med, exempelvis, 30 fps, så bör vi kunna räkna med 4K-upplösning med 100-120 fps. Grafikintensiva spel kan köras mycket mjukare och behagligare utan att antalet bilder per sekund plötsligt minskar i vissa områden. Och du får en allmänt trevligare upplevelse när du spelar.

Hur klarar Playstation 5 att köra så högt som 8K?

Sony har avslöjat att Playstation 5 använder helt nydesignade kretsar baserad på AMD-arkitektur. Processorn är en åttakärnig Ryzen-variant som specialbyggts för Playstation 5. Och grafikkretsen är också specialbyggd för spelkonsolen, byggd på Radeon Navi med Ray Tracing-kapacitet.

Det är också klart att Playstation 5 går ifrån den traditionella, mekaniska hårddisken och istället använder en SSD. Det betyder mycket högre överföringshastighet, vilket Sony demonstrerat med spelet Spider-Man. Laddningstider för fast-traveling på Playstation 4 tog 15 sekunder, medan en tidig utvecklarenhet av Playstation 5 tog bara 0,8 sekunder.

Allt låter givetvis riktigt bra, men det återstår att se om Sony får till en spelkonsol som faktiskt uppskattas lika mycket som Playstation 4 och Playstation 4 Pro. Det är inte bara extrem prestanda som många vill ha, utan en känsla. Vad tror du?

OBS. Bilden till artikeln visar en Playstation 4 eftersom det saknas fotografier på Playstation 5 idag.