Miljontals lösenord från Instagram lagrades i klartext

Instagram Logo 950x500

Facebook lagrade ett stort antal lösenord från Instagram i klartext. Flera miljoner användare är drabbade och samtliga uppmanas att ändra sina lösenord. Facebook kontaktar de som påverkas av nya läckan.

  • Flera miljoner drabbade av interna läckan
  • Facebook påstår att utomstående inte har kommit åt lösenorden
  • Enormt integritetsproblem hos Facebook
  • Tysk domstol slår ner på Facebook

Facebook har haft några riktigt tuffa år bakom sig. Läcka efter läcka, integritetsproblem och en total oförmåga att ta ansvar för sina handlingar. Listan är lång och det ser inte ut att finnas något slut på den här historien.

Speciellt inte efter att Facebook nyligen avslöjade ännu en läcka. Denna gång är det lösenord från Instagram som lagrats i klartext internt på företaget. Tacksamt ska de inte ha läckt ut från Facebook, eller varit öppet åtkomliga för företagets anställda.

Update on April 18, 2019 at 7AM PT: Since this post was published, we discovered additional logs of Instagram passwords being stored in a readable format. We now estimate that this issue impacted millions of Instagram users. We will be notifying these users as we did the others. Our investigation has determined that these stored passwords were not internally abused or improperly accessed).

Huruvida det går att känna sig säker efter ett sånt uttalande eller inte är upp till var och en så klart. Men efter alla tidigare felsteg från Facebooks sida så är en sak klar – det går inte att till 100 procent lita på uttalandet.

Så går det att skydda sig mot den här typen av ”läckor” där företag misslyckas med säkerheten och lagrar lösenord i klartext? Både ja och nej. Det är helt omöjligt att hindra Facebook från att göra misstag, men du kan skydda dig genom att 1) ha unika lösenord på alla dina sajter (använd en lösenordshanterare) och 2) aktivera 2FA-skydd där det går. På så vis minskar du riskerna rejält.

Läs mer om händelsen på den officiella nyhetssidan från Facebook.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.