Facebook tog 1,5 miljoner e-postkontakter från användarna – utan tillåtelse

facebook-logo-square

Facebook bekräftar att de oavsiktligt laddat upp 1,5 miljoner nya användares e-postkontakter – utan att be om tillåtelse först.

En ny dag, en ny skandal som rör Facebook. Enligt säkerhetsforskare har företaget samlat på sig mängder av e-postkontakter från nya användare som använt sitt e-postkonto för att verifiera sin identitet hos Facebook. Utan att användarna fick ge sin tillåtelse kunde Facebook söka efter kontakter på deras e-postkonton, importera dem i sitt system och använda på en rad olika sätt.

Webbsajten Business Insider kontaktade Facebook om tilltaget och fick svaret att importeringen av kontakter gjordes för att kunna rekommendera nya vänner på sajten och visa bättre annonser. Samtidigt säger Facebook att det hela är ett stort misstag och lovar att samtliga 1,5 miljoner kontaktuppgifter ska tas bort från systemet. Och att berörda användare kontaktas om misstaget.

Facebook påstår att de inte läste e-postmeddelanden

Till Business Insider säger Facebook även att företaget aldrig försökte läsa användarnas e-postmeddelanden i processen. Men det hindrar dem inte från att se potentiellt känslig information; de samlar trots allt på sig data om vem som har kontakt med vem.

Och eftersom Facebook är extremt duktiga på att knyta ihop trådar så kan de väldigt snabbt bilda sig uppfattningar och koppla ihop identiteter.

Facebook har på senare tid varit i centrum för flera riktigt tunga säkerhetsläckor och integritetskriser. Nu senast fick vi uppgifter om att miljontals lösenord till Instagram lagrats i klartext och innan dess betalade Facebook för åtkomst till minderårigas mobiltelefoner. Fotografier har läckt till tredjepart och under hösten 2018 var upp till 90 miljoner användare drabbade av en hackerattack.

Mark Zuckerberg är under extremt hård press, både internt och externt. Frågan är om han tänker göra något radikalt för att minska pressen på företaget, eller om han bara tänker vänta tills kritiken lägger sig. Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.