Playstation 5 – här är nya modellen med 1TB lagring

Playstation 5 2023

Nya och förbättrade Playstation 5 är äntligen släppt. Den nya modellen kostar cirka 6 300 kronor och börjar säljas i november. De stora nyheterna är framför allt mer lagringsutrymme och ett något mindre chassi.

Tidigt trodde många att Sony skulle släppa förbättringarna som en helt ny spelkonsol, nämligen Playstation 5 Slim. Men så blev det inte och istället kommer den gamla modellen från 2020 att försvinna från butikshyllorna tillfördel för nya PS5:an.

Lästips: Playstation 5 smälter USB-kontakten till sladdanslutna handkontroller

Om du ställer modellerna bredvid varandra så är skillnaderna uppenbara. Den nya PS5:an har 30 procent mindre volym och de båda panelerna på sidorna är delade på mitten. Det är alltså två paneler på respektive sida.

Vikten har minskat till 3,2 kg. Det är en minskning med 29 procent från gamla modellens 4,5 kg. Även de fysiska måtten har minskat en hel del, från 390 × 104 × 260 mm till 358 × 96 × 216 mm. Notera att det gäller för varianten med inbyggd Bluray-läsare.

Det finns även en ”Digital Edition” som har något mindre mått och vikt (endast 2,6 kg).

nya playstation 5 2023 2

Mer lagringsutrymme

En detalj som Playstation 5 har kritiserats hårt för är det inbyggda lagringsutrymmet. Med bara 825 GB så finns betydligt mindre plats kvar för spel än vad Xbox Series X har, inte minst efter att systemfilerna har tagit sin beskärda del.

Med nya Playstation 5 har Sony tacksamt nog uppgraderat utrymmet. Inte mycket, men de 1 TB som vi får är åtminstone i par med Microsofts spelkonsol. Vill du ha mer plats så köper du enklast en snabb NVMe-enhet och installerar den genom att ta av sidopanelerna.

Lästips: Strömma från Playstation 5 till en Chromecast

En annan nyhet är att du kan uppgradera din ”Digital Edition” av nya Playstation 5 med en skivläsare i efterhand. Det är inte speciellt billigt. Modulen som behövs kostar 120 euro eller cirka 1 400 kronor.

Vill du ha ett ställ som gör att spelkonsolen kan stå upprätt så kostar det 30 euro eller cirka 350 kronor.

Så mycket kostar nya Playstation 5

Priset på nya Playstation är 550 euro för modellen med skivläsare respektive 450 euro för Digital Edition-modellen. Det betyder cirka 6 300 kronor respektive 5 200 kronor.

Nya spelkonsolen släpps initialt bara på den amerikanska marknaden. Därefter sker en lansering på fler marknader. Exakt när och vilket pris den svenska marknaden får återstår att se.

FAQ

Vad kostar nya Playstation 5?

Playstation 5 med skivläsare: 550 euro
Playstation 5 Digital Edition: 450 euro

Vad är skillnaden på nya och gamla Playstation 5?

Nya modellen har:
– Lägre vikt
– Mindre mått
– Mer lagringsutrymme
– Nya design

När släpps Playstation 5 Slim?

Det finns inga indikationer på att Sony planerar att släppa Playstation 5 Slim. Istället är har nya modellen samma namn som den gamla från 2020.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.