Pixel och Pixel XL slutar snabbladda efter Android 9.0 ”Pie”

Google Pixel

Har du installerat Android 9.0 ”Pie” på din första generationens Google Pixel-telefon? Då kanske du har märkt att snabbladdningen slutat fungera. Men bara lugn – Google har en lösning på gång.

När nya versioner av Android släpps är det med stora förändringar. Mycket är synligt för användaren, exempelvis nya menyer och grafiska ändringar, men mycket sker också under huven på operativsystemet. Saker som vi inte ser.


Och det är en sådan, underhuven-ändring, som har gjort att snabbladdningen på första generationens Pixel-telefoner slutat fungera med Pie. Åtminstone för de som inte använder den medföljande laddaren, utan en tredjepartsladdare.

Enligt uppgift ska det inte ens vara alla tredjeparts snabbladdare, utan ett litet antal. Men ändå, en del användare verkar ha stora problem med att ladda sina telefoner.

Tillräckligt för att Google ska ge en officiell kommentar kring det hela och faktiskt erkänna ett problem. Till webbsajten The Verge säger Google att de känner till problemet och att de har en lösning.

Vi känner till problemet där non-Power Delivery (PD) USB-C-laddare inte längre snabbladdar 2016 års Pixel och Pixel XL efter uppdateringen med Android 9 Pie. Den medföljande 18W-snabbladdaren uppvisar inga problem. Vi verifierar en lösning för non-PDF USB-C-laddare och rullar ut den inom de kommande veckorna.

Positiva nyheter för framtiden alltså eftersom Google erkänner buggen och dessutom fixar den. Exakt när den kommer återstår att se, men är du drabbade kan du antingen köpa en originalladdare eller försöka hitta en ny snabbladdare av annat märke.

Eller så använder du din befintliga snabbladdare och klarar dig med lite långsammare laddning ett tag. Svårare än så är det faktiskt inte.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.