Outlook.com låg nere för Firefox-användare — Microsoft fixade snabbt

Microsoft Outlook Logo

Om du använder webbläsaren Firefox och försöker komma åt e-posttjänsten Outlook.com kanske du märkt att den inte går att nå. Gäller det dig behöver du inte bli orolig — det är ett problem som drabbat många användare världen över, så det är inte bara din dator.


Faktum är att problemet ligger helt hos Microsoft. Och företaget har redan skickat ut en uppdatering som kommer att lösa det hela. Senaste informationen från Microsoft bekräftar att fler än 97 procent av alla berörda e-postservrar är redan omstartade och problemfria.

Microsoft har förklarat problematiken med att ett certifikatfel stoppade Firefox från att validera data från servrarna som Outlook.com användare. Felet kan uppstå av en mängd olika orsaker, den kanske enklaste att tid och datum är felinställda på servrarna. Tacksamt nog är det också enkelt att lösa i många fall.

Ett tips till alla som har ett e-postkonto någonstans i världen (oavsett om det är Gmail, Outlook eller någon annan tjänst) är att ta tillfället i akt och fundera på hur säker e-posten är. Vad skulle hända om din e-post blev permanent onåbar?

Det är viktigt att man säkrar upp såväl e-postkonto som innehållet på detta genom att använda flera tjänster. Det kanske låter onödigt, men om kontot på Outlook.com plötsligt inte går att nå är det praktiskt om allt finns speglat på ett Gmail-konto också. Eller tvärtom.


Ingen tjänst är ofelbar och med åtskilliga gigabyte sparad data finns mycket viktigt som kan försvinna som i ett trollslag. Vi rekommenderar alltid säkerhetskopior på all digital information du absolut vill ha sparat för framtiden, även e-postmeddelanden och bilagor.

Microsoft och Google har stora datacenter speciellt designade för att hantera e-post och lagra allt på ett säkert sätt. Inklusive möjligheten att återskapa raderad data. Men de är inte ofelbara och det kan ta tid innan en lösning är på plats. Speciellt om du är ensam om att vara drabbad.

Säkerhetskopiera alltid din digitala information. Ha den säkert kopierad till en annan tjänst eller dylikt. Det kommer du och din data att uppskatta när olyckan väl är framme.