Tidigare Mozilla-chef dömer ut Firefox — Chrome fortsätter dominera

Mozilla Firefox Logo

Har Firefox en rimlig chans att hålla sig kvar som en av de marknadsledande webbläsarna? Den frågan ställer sig nog många efter att en före detta Mozilla-chef dömt ut Firefoxs framtidsutsikter.

Andreas Gal är före detta CTO på Mozilla och han menar att Firefox tappar användare i en ohållbar takt. Trots att marknaden ständigt expanderar med nya internetanvändare. Och Firefox är inte kapabel att erbjuda något som kan hota de konkurrerande webbläsarna.


Google Chrome är ohotat den populäraste och mest använda webbläsaren idag, inte bara på datorn utan även i mobila enheter. Den senaste statistiken från StatCounter pekar på att webbläsaren bara kommer öka i popularitet medan Internet Explorer, Firefox och Safari minskar.

statcounter-browser-charge-2017-summerChrome har fått en unik förutsättning gentemot konkurrenterna, inte minst genom att finnas på Android som dominerar på mobiltelefonerna idag. En plattform som ständigt växer och som bidrar till att Chrome fortsätter att öka både till PC och Mac.

Och vad har egentligen Firefox att erbjuda som Chrome inte har? Väldigt lite utöver ett gränssnitt och en känsla som många fastnat vid. Men utöver det, ytterst lite. Alla tillägg som utökar funktionaliteten finns till Chrome. Och Google erbjuder en stor mängd tjänster och lösningar direkt integrerade och väl fungerande med Chrome.

Kanske är det vad som gör att statistiktjänsten Net Applications förutspår en tvåprocentig minskning av antalet användare för Firefox nästa år. Senaste mätningen gjordes i april och då noterades att Firefox nyttjades av 12 procent av internetanvändarna. Nästa år väntas den siffran minska till kring 10 procent.

net-applications-browser-predictions-summer-2017

Så behöver vi verkligen Firefox om alla nu använder Chrome? Absolut. Det behövs motparter till alla marknadsledare. Annars finns inget som sporrar till vidare utveckling.

Mozilla har en fantastisk webbläsare med Firefox och vi använder den sida vid sida med Chrome. Prestandan är utmärkt, gränssnittet likaså och tilläggen många. Har du inte provat Firefox råder vid dig att testa webbläsaren, du kan hitta en installationsfil från den officiella webbsajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.