Google slutar underhålla Nik Collection

Google Nik Collection

Google har meddelat att det inte kommer fler uppdateringar till populära mjukvaran Nik Collection. Nyheten lades ut på den officiella produktsidan och kommer kanske inte helt oväntat för många användare.


När Google köpte Nik Collection under 2012 var det primärt för att komma åt utvecklarens mobila fotoredigeringsapp Snapseed. Funktionerna från denna kunde sedan implementeras direkt i Google Foto, något som välkomnats av de många miljoner användarna av appen.

Nik Collection har hela tiden stått vid sidlinjen som ett mycket uppskattat paket med redigeringsprogram för fotografier. Programmen är sju till antalet och består av Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro och Dfine.

Nik Collection boxesDe två förstnämnda kan i det närmaste beskrivas som vilken app som helst till mobilen vilken lägger filter ovanpå dina bilder; skillnaden är att de gör det med betydligt större kontroll och bättre resultat.

Silver Efex Pro gör samma sak men omvandlar dina fotografier till svartvitt. Viveza ger dig stor kontroll över färger och tonalitet exakt där du behöver det på bilden medan HDR Efex Pro skapar HDR-bilder.


Sharpener Pro som gör precis vad namnet antyder, nämligen skärper upp dina bilder. Slutligen har vi Dfine som eliminerar eventuellt brus som uppstått. Alla programmen kompletterar varandra på ett utmärkt sätt och kan implementeras direkt i Lightroom och Photoshop.

Och nu har Google beslutat sig för att lämna Nik Collection åt sitt öde. Det kommer nog inte som någon överraskning för många då senaste uppdateringen släpptes i mars förra året.

Nik Collection fungerar ett tag till

En tacksam detalj i det hela om Nik Collection är att programmen väntas fungera ett bra tag till. Så länge Adobe inte bryter kompatibiliteten så går de att installeras som plugins i Lightroom och Photoshop.

Dessutom kan alla programmen användas fristående om man hellre vill göra det. Och då hänger allt på Microsoft som inte får uppdatera Windows så att kompatibiliteten bryts där. Vilket inte är troligt idag. Dessutom finns stöd för macOS och Aperture för alla Mac-användare.

En förhoppning är nu att Google ska släppas Nik Collection under en fri licens för alla att ta del av. Det betyder i så fall att andra utvecklare kan använda sig av källkoden för att implementera redigeringsfunktionerna i sina egna lösningar. Och på så vis får programmen leva vidare, om än i andra skepnader.

Google har en historia av att köpa och lägga ner mjukvaror som de vill ha sina egna tjänster. Precis som Microsoft och Apple gör. Att Nik Collection nu bekräftats blir nerlagd i väntan på att få dö är bara tragiskt och ett slag mot alla som uppskattar programsviten.