Oppo Enco Free är äkta trådlösa hörlurar som utmanar AirPods

oppo enco free promo 2019 1

Oppo Enco Free är äkta trådlösa hörlurar med 25-timmars batteritid och en låg vikt på 4,6 gram per lur. Hörlursmodellen lanserades vid sidan av mobiltelefonen Oppo Reno 3 och släpps initialt på den kinesiska marknaden.


Vad är Oppo Enco Free?

Oppo Enco Free är trådlösa hörlurar som designmässigt påminner mycket om Apple AirPods och Huawei Freebuds 3. Hörlurarna är vädertåliga med IPX4-klassificering och dynamiska 13,44mm högtalarelement. Oppo Enco Free klarar 25 timmars batteritid vid 50% ljudvolym och har en vikt på 4,6 gram per lur.

Oppo Enco Free använder AI för brusreduceringen

oppo enco free promo sound 2019

Modellen utmanar tungviktare som Apple AirPods och Huawei FreeBuds 3 med i princip samma design, vilket knappast får hörlurarna att stå ut från mängden visuellt sett.

Det finns AI-teknologi som används till den inbyggda brusreduceringen. Förhoppningsvis är fungerar brusreduceringen bättre än vad FreeBuds 3 klarar, för Huawei misslyckades stort med sin variant i de hörlurarna.

Oppo Enco Free använder Bluetooth 5.0 och har en räckvidd på upp till 10 meter.


Ljudet synkroniseras automatiskt till båda hörlurarna samtidigt vilket minskar risken för osynk mellan lurarna när du lyssnar på exempelvis musik eller kollar på film. Enligt Oppo är fördröjningen mellan hörlurarna och uppspelningskällan endast 120ms med Bluetooth 5.0-anslutning.

Lång batteritid med Oppo Enco Free pressar konkurrenterna

oppo enco free promo colours 2019

Oppo Enco Free har ett batteri på 31 mAh i varje hörlur och ett laddningsetui med 410 mAh. Det ger upp till totalt 25 timmars batteritid vid musikspelning om ljudnivån är 50 procent.

En enda laddning av hörlurarna ger dig:

  • 3 timmars samtalstid
  • 5 timmars musiklyssning

På laddningsetuit sitter en LED-indikator och en hopkopplingsknapp. Så fort Oppo Enco Free är hopkopplade med en mobiltelefon så initieras anslutningen när lurarna sitter i etuit och locket öppnas. Precis som med AirPods och FreeBuds 3.

Sidorna på lurarna har sensorer som känner av beröring. Genom att röra fingrarna i olika gestmanövrar kan du styra uppspelningen.

  • Dra fingret över vänstra luren: Kontrollera ljudvolymen
  • Dra fingret över högre luren: Kontrollera uppspelningen
  • Dubbeltryck: Svara på samtal / pausa eller starta spelning

Vad gör Oppo Enco Free intressanta?

Det mest lockande med Oppo Enco Free är den inbyggda brusreduceringen med AI-funktionalitet.

Apple AirPods saknar brusreducering i prisklassen och FreeBuds 3 har i sin tur undermålig brusreducering. Det finns stor potential för Oppo Enco Free att ta pluspoäng här.

Den låga fördröjningen (latency) på 120ms är också trevligt, precis som påstått lång batteritid.

Och givetvis är Android-stödet något stort. Apple AirPods är ett givet köp för iPhone-användare, men Android-telefoner har inte samma enkla val. Förhoppningsvis kan Oppo Enco Free ändra på det.

Oppo Enco Free släpps den 31 december 2019 med cirkapriset 100 USD, vilket omräknat blir runt 1 200 kronor inklusive moms (exklusive frakt).