Kaspersky Security Cloud Free ersätter Free Antivirus

Kaspersky Logo 2019

Säkerhetsföretaget Kaspersky har meddelat att antivirusprogrammet Free Antivirus kommer att ersättas av nya Security Cloud Free. Redan idag har Free Antivirus tagits bort från Kasperskys webbsajt, men programmet slutar inte att fungera för det.

Vad har hänt?

Kaspersky Free Antivirus kommer att ersättas helt av ett nytt, förbättrats säkerhetsprogram kallat Security Cloud Free. Det nya programmet har liknande funktionalitet som Free Antivirus, med skillnaden att Security Cloud Free även är anpassad för Android och iOS, samt har en inbyggd VPN-tjänst.

Jag har redan Free Antivirus – måste jag byta till Security Cloud Free?

Nej, du måste inte byta antivirusprogram. Enligt Kaspersky kommer Free Antivirus att fortsätta fungera under en överskådlig framtid. Programmet uppdateras som tidigare med nya virusdefinitioner och buggfixar.

Kaspersky Free Antivirus fortsätter att fungera som tidigare. Du behöver inte ändra din säkerhetslösning och använda Kaspersky Security Cloud Free – men vi rekommenderar att du gör det. Licensen förnyas automatiskt. Du kan fortsätta som om inget har hänt.

Våra användare är extremt viktiga för oss, och därför stänger vi inte bara ner Kaspersky Free Antivirus eller tvingar dig att byta till en nyare lösning.

Vad är fördelarna och nackdelarna med Security Cloud Free?

kaspersky security cloud wifikoll 2019
WiFi-kollen håller reda på vilka prylar du har i nätverket

Den stora fördelen är att du får en nyare och modernare säkerhetslösning med fler funktioner än vad Free Antivirus erbjuder. Inte minst då Security Cloud Free även fungerar i mobiltelefonen om du behöver extra skydd där.

Du får exakt samma höga säkerhet mot skadlig kod, oavsett vilket program du använder. Detta eftersom basen i Kasperskys genomsökningsmotor är identisk i båda programmen.

En nackdel med Security Cloud Free är att du måste ha ett Kaspersky-konto för att använda programmet. Kontot är gratis, men det betyder att du måste registrera dig som användare och ge säkerhetsföretaget din personliga information före användning.

Måste jag betala för Security Cloud Free?

kaspersky security cloud kontokontroll 2019
Kontokontrollen berättar om dina nättjänster omfattas i databasläckor

Nej, precis som namnet antyder så är antivirusprogrammet helt kostnadsfritt. Om du vill ha de lite mer avancerade och bättre funktionerna så kommer det däremot att kosta dig, och det rejält faktiskt.

Kaspersky Security Cloud Personal kostar 630 kronor varje år, och då får du använda programmet på upp till tre enheter. Eller 712 kronor och då på maximalt fem enheter.

För den summan får du följande funktioner:

Adaptiv säkerhet för olika situationerVPN-tjänstLösenordshanterare
Spårningsblockerare i webbläsarenGranskning av lösenordsläckorWiFi-säkerhet med varningar för okända enheter
Extra säkerhetskydd vid onlineshoppingRensning och underhåll av datorns hårddiskAntivirusprogram

Vad du får är en samling säkerhetsfunktioner som centraliseras i samma program. Många av dem får du helt kostnadsfritt separat om du hellre vill det.

Du kan läsa mer om fördelarna med säkerhetsprogrammet på den officiella produktsidan.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.