Opera Touch släpps till iPhone och iPad

Opera Logo 2015

Opera Touch är en ny webbläsaren för iPhone och iPad. Opera Touch har funnits till Android sen i april, men först nu kommer iOS-versionen – och lansering sker den 1 oktober.


Det som särskiljer Opera Touch från exempelvis Safari är bland annat ett mer definierat sökfält. Det visas omedelbart, mitt på skärmen när du startar Opera Touch. Använder du en annan webbläsare måste du först hitta sökfältet, klicka på det och sen skriva. Med Opera Touch är sökfältet aktivt från start.

Opera Touch har även en ”Fast Action Button” som ger snabbåtkomst till sökfunktionen, de senaste tabbarna och webbläsarinställningar. Allt med ett knapptryck med ena handen.

En annan trevlig detalj är att Opera Touch synkroniserar sömlöst med desktop-versionen. Allt du behöver göra är att länka ihop webbläsarna med en QR-kod. Efter det kan du skicka en mängd olika data mellan enheterna.


Den radikala förändringen med Opera Touch har inte bara uppmärksammats av användarna. Det har även lett till att utvecklaren fått ett designer-pris:

“Opera Touch is a completely new browser that challenges current, more traditional web browsers. The first version was released earlier this year on Android. In August 2018, Opera Touch won the Red Dot Communication Design Award for its unique user interface.”

När artikeln skrevs var Opera Touch fortfarande i beta-version. Den som vill testa en beta kan gå till denna sida och begära åtkomst. Om du läser detta efter den 1 oktober kan du installera webbläsaren via App Store på telefonen eller surfplattan.