Opera bygger in annonsblockering i sin webbläsare

Opera Logo 2015

Webbläsaren Opera kan nu blockera annonser helt automatiskt utan behov av extra tillägg. Enligt utvecklarna ska webbsajter kunna laddas upp till 90 procent (!) snabbare än utan annonsblockering – något som lär uppskattas av många som sitter på långsammare internetanslutningar.


Nyheten betyder att Opera blir först med inbyggd annonsblockering och allt pekar på att webbläsaren kommer att stanna ensam med det ett bra tag. Konkurrenter som Chrome, Edge och Firefox har alla att tjäna på visning av annonser, så där lär inte annonsblockering byggas in i första taget.

Safari med Apple i ryggen skulle potentiellt kunna nå ut som tvåa med sådan funktionalitet men inte heller därifrån finns några indikationer på sådan implementation. Med tanke på hur mycket snabbare surfandet skulle kunna vara om alla blockerade annonser, åtminstone enligt Operas egna mätningar, så vore det dock högst önskvärt.

Upp till 45 procent snabbare än Adblock Plus

Den inbyggda blockeringen i Opera ska ge mellan 21 procent och 45 procent snabbare laddningstider jämfört med Chrome och Firefox som kör Adblock Plus. En markant skillnad som lär både diskuteras och debatteras hett av många aktörer inom annonsbranschen.

Att blockera annonser är nämligen ett extremt hett ämne just nu efter att Apple öppnade upp för just annonsblockering till Safari i iOS. Något som inte sågs med blida ögon av Google vars huvudsakliga inkomstkälla är annonsvisning.


Även många stora webbsajter gnisslar också tänder, såväl som många mindre sajtinnehavare, eftersom många lever på intäkterna från just annonser. Om blockering av annonser blir vanligare kommer intäkterna att minska och med det ökar riskerna att en del får lägga ner sina verksamheter.

 

opera-blockering-av-annonser

Satsar stort på annonsblockering

Det bekymrar dock inte Opera som nu satsar hårt på sin annonsblockering. I ett meddelande till sina användare ber man om testresultat för en rättvisare jämförelse mot konkurrerande blockeringsmetoder, något som sannerligen behövs eftersom Adblock Plus är långt ifrån snabbast eller effektivast idag.

I skrivande stund kommer annonsblockering endast i Operas utvecklarversion, så ännu dröjer det ett tag innan den breda massan kan ladda ned och prova utan problem. Utvecklarversioner har ofta buggar och annat otyg som kan ställa till det, så prova själv på egen risk.

Opera laddar du ner från den officiella webbsajten. Om du provar – skriv gärna en kommentar och berätta hur det fungerar samt vad dina tankar går kring just annonsblockering generellt. Läs mer om annonsblockering i Opera på den officiella bloggsidan.