Stora nyheter till OneDrive for Business – här är allt som kommer

microsoft onedrive logo units

Använder du OneDrive for Business? Då kanske du är nyfiken på alla förbättringar som Microsoft har planerade för den närmaste framtiden. Med en ny tidsplan har man gått ut med flera tunga nyheter som ska integreras med OneDrive for Business och det ser ut som en ljus vår och sommar för de miljontals användare som dagligen nyttjar molnlagringstjänsten.


Under årets första kvartal släppte Microsoft stöd för PDF-annotering med Android, nästa generations synkroniseringsmotor för Windows 8.1 och en enklare process för att skapa ett Microsoft-konto. Man inkluderade även integration med Outlook för iOS och utökat stöd för att hitta och identifiera de senast använda filerna direkt i webbläsaren.

Årets andra kvartal kommer att bjuda på färre nyheter men inte desto sämre förbättringar för den sakens skull. Vad sägs om möjlighet att komma åt SharePoint Online direkt via iOS, möjligheten att pausa synkronisering av filer och en förbättrad ”Share with me”-vy? Microsoft tänker även släppa Next Generations Sync Client som service.

Längre fram i tiden finns även planer för synkronisering av delad foldrar, synkronisering av dokumentbibliotek på SharePoint samt Android-stöd för SharePoint Online-filer via ”Shared by me”. Vidare ska Microsoft inkludera stöd för notifieringar (vad nu det innebär vet man inte än) och stöd för SharePoint on-prem på iOS.

 


microsoft-onedrive-for-business-roadmap

Nyheter för IT-avdelningen

Tittar vi mer under huven och på detaljer som berör företags IT-avdelningar så finns ännu mer nyheter att hämta. Det som står här under är dock inget som märks direkt av de flesta användarna utan administratörer har mest att ta del av här.

Årets första kvartal bjöd på DLP-stöd för mobila applikationer, möjlighet att lista filtyper som inte får synkroniseras, stöd för revisering och uppstraming av rapporter samt stöd för ”Customer Location”.

Härnäst kan vi även vänta oss möjligheten till strypt bandbredd vid synkronisering, stöd för listor med domäner som får och inte får användas vid delning av filer samt IT-kontroll över krypterade länkar. Microsoft läger även in bevarande av data för användare som har tagits bort. Ingen mer risk för förlorad data alltså.

I framtiden finns även planer på stöd för RMS-synkronisering, borttagning av blockerade teckenkaraktärer (exempelvis # och &) samt Azure Active Directory-förbättringar kring stöd för åtkomst via Next Generation Sync Client.

Mycket av det ovanstående känns som rena grekiskan för dig. Klart borde i alla fall vara att förbättringar är på gång och våren bjuder på många fantastiska nyheter, både för användare och IT-ansvariga. Microsoft har arbetat hårt med att förbättra sin synkronisering av OneDrive for Business såväl som att lägga till nya funktioner.

Nu äntligen märker vi hur många av nyheterna börjar smyga sin in i tjänsten. Vilken nyhet är din favorit?