Blockera annonser i din Iphone – här är bästa appen

crystal-annonsblockerare-safari

Med iOS 9 fick vi äntligen möjlighet att blockera annonser direkt i Safari. Allt som behövs är en speciell annonsblockerare / adblockers som installeras via App Store och som ställs in i Safari.

När det är gjort slipper man se de flesta annonser vilket betyder webbsajter som laddar snabbare (för att annonskoden inte behöver köras eller grafiken visas) och irritationsmomenten blir färre.

Det finns några annonsblockerare att välja mellan men jag rekommenderar Crystal för sin enkelhet. Applikationen var gratis en kort stund efter lansering men i skrivande stund kostar den 7 kronor – ett litet pris för utmärkt funktionalitet.

Stoppar trackers

Crystal blockerar inte bara annonser utan stoppar även så kallade trackers som sparar information om dina surfvanor. Det här är inte den mest funktionsrika appen för annonsblockering men helt klart den enklaste.

Apples tilltag att erbjuda annonsblockering i Safari via dessa applikationer har gjort många företag världen över nervösa. Annonser är en stor inkomstkälla för många, inte minst mig själv som helt bekostar Tekniksmart via annonser. När denna källa nu väntas sina något tvingas andra lösningar fram, exempelvis så kallade betalväggar.

Hur framtiden ser ut vet vi inte men Apple har gjort många riktigt förbannade och nu ska det bli spännande att se vad svaret blir från annonsföretag och andra aktörer.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.