Open Live Writer – ett smartare bloggverktyg

Open Live Writer


Open Live Writer är ett nytt bloggverktyg med vilken man snabbt kan ansluta sina bloggar för att skriva, redigera och publicera direkt till dessa utan att behöva använda webbläsaren. Open Live Writer är helt gratis att använda källkoden bakom är öppen för vem som helst att bidra till tack vare .NET Foundation som har ansvaret för koden.

Tidigare hette programmet Windows Live Writer och underhölls av Microsoft men verktyget föll i glömska under en längre period utan uppdateringar. Nu verkar det som att intresset är på gång igen och det är välkommet då Windows Live Writer var ett förträffligt verktyg för alla bloggare – inte minst då man vid redigering kan se bloggens tema för att snabbt se hur det ser ut efter publicering.

Anslut flera bloggar

Styrkan i Open Live Writer är att man kan ansluta flera bloggar och hoppas mellan dessa. Man slipper alltså gå till webbläsaren och logga in på vart och en av sajter när man ska publicera, även bilder som automatiskt laddas upp på servern.

I skrivande stund saknas en hel del funktionalitet i Open Live Writer och jag märker att det inte går att hämta mina bloggars teman på korrekt sätt. Det är dock något jag har stora förhoppningar om ska lösa sig med tiden och tills dess komme Evernote och Ulysses att vara de primära verktygen tillsammans med Pixelmator och Photoshop för bildredigering.


Två funktioner utmärker Open Live Writer som bloggverktyg:

  1. Stöd för flera bloggar och deras teman
  2. Man ser exakt hur artikeln blir innan publicering

Om de båda ovanstående punkter inte är viktigt finns få anledningar att använda programmet då man lika gärna kan göra allt smidigt i webbläsaren.


Lästips: 7 sätt att tjäna pengar på din blogg – här är bästa lösningarna


openlivewriter

Evernote är bra för offlineskrivande

Offline-redigering är lika bra att göra i Evernote (som är lika gratis som Open Live Writer) och skriver man direkt i WordPress finns liten risk att något går förlorat om webbläsaren kraschar – WordPress autosparar nämligen med jämna mellanrum så riskerna är små.

Vi kan rekommendera Open Live Writer idag för att ni som är intresserade ska besöka den officiella webbsajten och prova programmet samt ge tips till utvecklarna på förbättringar. I skrivande stund blir betyget dock förhållandevis lågt eftersom mycket saknas och det märks att utvecklarna har lång väg kvar innan de har ett komplett verktyg att erbjuda.