Mozilla: Vi stänger ner Firefox OS

mozilla-firefox-os-logo


Mozilla har låtit meddela att företaget lägger ner sin satsning på Firefox OS. Plattformen som skulle bli en storspelare i det billigaste mobilsegmentet lanserades 2013 men fick aldrig någon större fart, vaken hos tillverkarna eller hos användarna i de tilltänkta marknaderna.

Beskedet kommer bara kort efter uppgifterna om att Mozilla även kan lägga ner utvecklingen av e-postklienten Thunderbird. Om även det stämmer har företaget stängt ner två projekt på kort tid och man kan givetvis ställa sig undrande till varför så är fallet.

Skalar över alla enhetsstorlekar

Även om Firefox OS inte slog igenom så säger sig Mozilla vara stolta över sin plattform och att man tänker fortsätta experimentera med användarupplevelser på olika typer av enheter.

Firefox OS visade sig kapabel att skala från de enklaste mobiltelefonerna till mest avancerade datorerna med sina högupplösta skärmar. Trots det finns ingen marknad för plattformen och enligt Mozillas Ari Jaaksi handlar mycket om en för dålig användarupplevelse.


Nu letar utvecklarna efter nya användningsområden för tekniken bakom Firefox OS och vi hoppas att de hittar något. Det vore synd att allt arbete skulle gå förlorad utan att leda till något och vi ser hur väl webOS föll ut tillslut, från att vara en mobil plattform till att finnas i smarta tv-apparater.


Lästips: Thunderbird kan släppas helt fri av Mozilla


android-logo1

Stöd för Android-appar

Firefox OS körde primärt webbaserade applikationer men tidigare uppgifter har pekat på att plattformen skulle ha fått stöd för Android-appar i framtiden.

Det fanns potential och möjligheter men Mozilla väljer att inte fullfölja dem. Med Thunderbird pratas det om att man vill flytta sina resurser till webbläsaren Firefox och det vore logiskt om samma sak gäller Firefox OS.

Om plattformen hade blivit något stort i framtiden och lyckats slå igenom likt Chrome OS på de billigaste bärbara datorerna får vi aldrig reda på, men visst är det en spännande tanke ändå?