Styr din GoPro med Apple Watch

GoPro Apple Watch

GoPro har uppdaterat sin applikation för iOS med en mängd nyheter och förbättringar. Samtidigt med det kom äntligen stöd för styrning med Apple Watch, något som varit hett efterlängtat av många Watch-användare med en GoPro i sin ägo.

Med en enkel men kraftfull design som möjliggör praktisk hantering av företagets actionkameror ger GoPro användarna helt nya möjligheter. Inte minst med GoPro Hero4 Black som saknar skärm men som med Apple Watch kan ge en bild av vad som syns framför kameran.

Snabbare med Apple Watch

Detta är visserligen möjligt med en smartphone också men med Apple Watch går det snabbare och man slipper ha den stora telefonen framme. Watch sitter dessutom på handleden vilket ger två fria händer, något en smartphone inte gör.

Förutom att se en bild av vad GoPro-kameran ser är det även möjligt att starta och stoppa en inspelning, tagga för snabbare åtkomst till speciellt favoriserade delar i efterhand och man kan även justera inställningar.

Den nya applikationen till iOS har fått stöd för smart redigering där man kan trimma ner videor till 5, 15 eller 30 sekunder direkt i telefonen. Perfekt för snyggare redigering och snabbare delning utan behovet av en dator.


Lästips: Bästa minneskorten till din GoPro Hero4 Silver & Black


Ta ut enskilda bilder från en 4K-video

Man kan även ta enskilda bilder direkt från en video och spara denna som jpeg i telefonen. Det här är något som är mycket eftertraktat vid exempelvis inspelning i 4K som ger bilder på 8 megapixel. Det är som en snabb och lång seriebildstagning fast i videoformat.

Det här är inte första gången som Apple Watch-användare får möjligheten att styra sina GoPro via det smarta armbandsuret.

Applikationen 10 som används för att spela in och redigera video har sen en tid tillbaka erbjudit stöd för just detta. Dessutom inte bara med GoPro-kameror utan även en mängd andra från exempelvis DJI som tillverkar drönare med kameror.

10 stöder bland annat styrning av GoPro Hero4 Black, Hero4 Silver, Hero3+ och Hero3 samt DJI Phantom 2 Vision och Vision+.

 

Flera bra anledningar till GoPro-apparna

Finns det någon vettig anledning att styra sina GoPro via telefonen eller smartwatchen?

Absolut! Om vi ska ta de två senaste modellerna – Hero4 Black och Hero4 Silver – som exempel finns flera anledningar. Black-modellen saknar exempelvis bakre skärm så man ser inte vad som spelas in på enheten men med ansluten telefon eller Apple Watch får man bättre koll på vad som hamnar med i inspelningen.

Hero4 Silver har såklart en skärm vilket underlättar men till Black måste man köpa en separat skärmmodul och den kostar ofta kring tusenlappen och drar extra på den redan dåliga batteritiden. Spara in pengarna och skaffa appen till telefonen eller Watch:en istället.

Därtill är knapparna på Hero-kamerorna inte användarvänliga och att byta inställning i actionkameran tar längre tid än med en applikation i telefonen. Dessutom, har man monterat sin GoPro på någon annan, exempelvis med ett bröst- eller pannband för actionsekvenser är det praktiskt att kunna ändra inställningar på avstånd.

Vi använder själv en GoPro Hero4 Black och kan verkligen rekommendera applikationerna till Android och iOS. Den till Apple Watch kommer vi att testa inom kort.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.