Nikon D5: Här är de senaste specifikationerna

nikon-d4s-utan-markning


Nikon D5 är bekräftad att komma sen en tid tillbaka men några officiella specifikationer finns inte att tillgå. Det finns däremot en hel del rykten och spekulationer där de allra flesta pekar någorlunda åt samma håll. Nikon D5 kan bli den största lanseringen från den populära kameratillverkaren på väldigt länge och intresset hos de professionella användarna är minst sagt stort.

Om vi ska tro de allra senaste uppgifterna om specifikationerna så pekar de på en helt ny kamerasensor i fullformat och med upplösning på 20 megapixel. Det här låter mycket trovärdigt då Nikon måste ta ett ordentligt steg upp för att möta konkurrenterna och en ny, förbättrad sensor med marginellt ökad upplösning låter mycket troligt.

Ny autofokusmodul & 4K

Med nya sensorn bör vi kunna räkna med samma utmärkta bildkvalitet som tidigare men med något högre detaljrikedom och förhoppningsvis bättre egenskaper vid dåliga ljusförhållanden. Sony A7s är en extrem kamera och marknadens bästa lösning för de som vill fotografera eller spela in video i mycket svagt ljus – frågan är om Nikon D5 når upp till samma standard?

Vidare om Nikon D5 ska modellen komma med en ny autofokusmodul med bredare täckning och 153 fokuspunkter, seriebildstagning med hela 15 fps och ISO 102 400 som högsta naturliga värde. Den senare är densamma som Sony A7s vilket bådar gott men ha då i åtanke att upplösningen är mycket högre vilket påverkar brusnivåerna.


Inspelning i 4K-upplösning med 60/30fps samt slowmotion i full-hd är andra nyheter som kan introduceras. Det vore inte mer än logiskt att Nikon implementerar detta när alla andra verkar göra det. Det senaste i ryktesväg är också att Nikon D5 kommer använda ett kamerahus som är identiskt eller mycket likt det till befintliga flaggskeppet D4s.


Lästips: Populäraste kamerorna 2015 – Flickr har avslöjat vinnarna


Är Nikon fortfarande relevant?

Så en ny sensor och autofokusmodul, ISO upp till 102 400, seriebildstagning i 15fps, 4K-video, slowmotion i full-hd och ett kamerahus från D4s. Huruvida allt stämmer återstår att se och prislappen är vi inte säkra på att vi önskar ta reda på. Introduktionspriset för Nikon D4s hamnade kring 60 000 kronor och D5 lär inte vara billigare än så med sina uppgraderingar.

Frågan är nu – är Nikon fortfarande lika relevant inom kamerasektorn som tidigare? Sony har tagit ett stort kliv in i det professionella segmentet och har gjort ett stort namn för sig där. Inte minst med förhållandevis låga priser på sina kamerahus utan att kompromissa med prestandan. Det som saknas är ett brett utbud med objektiv och kanske är det där som Nikon visar sina allra starkaste kort.

Vad tycker ni? Skriv gärna en kommentar och berätta.