Hoya släpper nya Fusion-serien med UV-filter

hoya-fusion

Hoya har introducerat en ny serie med UV-filter vars glas har en unik beläggning som stöter ifrån sig smuts och små partiklar. Seriens namn är Fusion och den är speciellt framtagen för objektiv som används i extrema miljöer.


Fusion kan vara det perfekta skyddet för objektivet då UV-filter inte längre är nödvändiga för sina skyddande egenskaper om man ser till det rent ljusmässiga. Fysiskt däremot kan dessa filter vara mycket välkomna då stötar och slag snabbt kan förstöra det tåligaste objektivet.

Minskar risken för skador

Med ett UV-filter framför frontelementet minimerar man riskerna och Hoya menar att det blir ännu bättre med Fusion som minskar behovet av rengöring. Praktiskt med tanke på att felaktig användning av vätskor eller putsdukar kan resultera i repor eller att den skyddande ytbeläggningen förstörs.

Alla filter i Fusion-serien är lättviktiga, har lågprofil för att minimera risken för mörka kanter på vidvinkelobjektiv och är av mycket hög kvalitet.

Storlekarna som gäller är 37 millimeter upp till 82 millimeter. Samtliga varianter kommer med en ytbeläggning applicerad i nio lager för att minimera reflektioner och öka ljusgenomsläppet.


Lästips: 10 smarta tips för dig med en GoPro-kamera


Köp alltid av hög kvalitet

Är det värt att lägga pengarna på filter i Fusion-serien då? Den stora frågan är svår att svara på eftersom det inte finns några oberoende tester än. Vad vi däremot kan säga är att man lika gärna kan välja andra alternativ från såväl Hoya som B+W, Kenko eller andra märken utan att skämmas.

Visst kan beläggningen som Hoya använder sig av göra skillnad men i praktiken kommer de allra flesta inte märka någon skillnad. Så länge man väljer filter av högkvalitet och inte snålar genom att köpa de allra billigaste så klarar sig de allra flesta.

Använder du filter på dina objektiv? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.