7 sätt att tjäna pengar på din blogg – här är bästa lösningarna

Har du en blogg och undrar hur du kan tjäna pengar på den? Det är mycket enkelt att komma igång och även om det kan ta tid innan man börjar dra in hundralapparna eller kanske tusenlappar varje månad så är det värt att fundera över möjligheterna.

Hur man vill arbeta mot ekonomiska framgångar med bloggen styr en del hur man presenterar material som leder till intäkter. Primärt handlar det om olika typer av annonser och de nätverk som står bakom dessa.

Oavsett vad andra säger så går det (nästan) aldrig att tjäna stora pengar på kort tid när man bloggar. Har man riktigt stor tur går det att sälja en domän eller hela webbsajt men det är extremt sällan det går. Använder man olika affiliatenätverk och är mycket duktig på placering av annonser går det att nå en bra ersättning med tiden men det kräver arbete, tid och kunskap.

Här är sju sätt att tjäna pengar på din blogg – om du sätter dig in i hur det fungerar och vad som är bäst för just din blogg.

Annonsnätverk

Absolut vanligast är att man använder sig av annonsnätverk som Google Adsense för att presentera annonser. När någon klickar på en annons får man en förutbestämd mängd pengar beroende på vilken annons det gäller och vem som betalt för det. Tre annonser per sida är tillåtet enligt Google och annonserna finns i en större mängd olika format.

Fördelar: Har oftast fula annonser som kan dra ner det visuella intrycket.
Nackdelar: Kräver stora mängder besökare för att generera mycket pengar.

Affiliatenätverk

Tyvärr leder Google Adsense sällan till några större pengar utan vill man nå de tunga inkomsterna behöver man använda sig av affiliatenätverk som Adtraction och Tradedoubler. Här får man oftast inte betalt per klick på annonserna utan istället större summor om någon först klickar på annonsen och sedan utför ett köp.

Fördelar: Snygga annonser som är visuellt tilltalande och bra ersättningsnivåer.
Nackdelar: Kan ta lång tid innan man får utdelning från annonserna.

Sälja annonsplatser

Man kan också gå förbi annons- och affiliatenätverken för att sälja annonsplatser direkt till reklamföretag. På så vis får man en större summa för att visa annonsen under en förutbestämd tid. Här kan man snabbt gå på en nit om man tar för lite betalt så det gäller att tuffa till sig och kräva ordentliga summor. Tacka nej till småpengarna.

Fördelar: Man kan själv ställa ersättningskrav och kan välja annonsörer.
Nackdelar: Krävs hög ersättning för att vara lönsamt.

Sponsrade inlägg

Ett annat alternativ som snabbt kan leda till stora pengar om man har en välbesökt blogg är sponsrade inlägg. Det här är troligtvis det första erbjudandet som når dig och då via olika reklamföretag som skickar erbjudanden via e-post. Ofta några futtiga hundralappar. Kräv tusenlappar eller strunta i det – sponsrade inlägg kan slå tillbaka om de inte är tillräckligt märkta som reklam.

Fördelar: Ofta slipper man göra något då annonsören skriver inlägget själv.
Nackdelar: Låga ersättningar och oseriösa aktörer är ett stort problem.

Bli uppköpt

Ett sätt att tjäna mycket stora pengar på kortsiktigt är att bli uppköpt av ett företag. Antingen blir man en del av ett större nätverk som placerar ut annonser och vilka man skriver inlägg för, eller så blir ens domän och webbsajt uppköpt för en klumpsumma så att man måste börja om på nytt igen. Här kan man tjäna mycket stora summor men långsiktigt är det en sämre lösning då man hela tiden får börja om på nytt.

Fördelar: Man får stora summor varje gång man lyckas med en affär.
Nackdelar: Mycket svårt att lyckas och bli uppköpt.

Bloggportaler

Vill man inte skapa en fristående blogg på egen domän finns olika bloggportaler som erbjuder olika former av betalning för att man skriver åt dem. Friheten begränsas en hel del och man kan sällan flytta med sig det man skriver till ett nytt hem. Det är dock enklaste sättet att starta en blogg för att tjäna några extra kronor. Bloggportaler är inget vi rekommenderar men det fungerar för en del så var för inte testa?

Fördelar: Enkelt att komma igång och man har en stor portal bakom sig.
Nackdelar: Mycket små ersättningsnivåer begränsar lönsamheten rejält.

Webbshop

Om man är duktig på att skriva, designa, fotografera eller rita så finns möjligheten att starta en webbshop där man säljer exempelvis e-böcker eller grafik. Perfekt som komplement till en blogg där man redan har annonser. Kräver en hel del men ger också mycket i retur för de som lyckas. Kräver relativt lite underhåll om man hela tiden kan skapa nytt material att sälja.

Fördelar: Man får större och mer varierat utbud vilket kan leda till mer inkomster.
Nackdelar: Kräver mycket, mycket arbete om man ska lyckas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.