OnePlus spionerar på användarna – samlar in känslig data utan att berätta

OnePlus 5

Om du har en OnePlus 5 bör du veta att tillverkaren samlar in stora mängder data om både dig och hur du använder telefonen.


Det uppmärksammades först av Christopher Moore som skrev på sin blogg att han upptäckte datasamlingen under ett hackathon. Genom att ansluta sin OnePlus 5 till en proxy kunde han identifiera all trafik till och från telefonen – och det skickades mer än man kan önska.

Vad Christopher noterade var att OnePlus samlar på sig information som telefonens IMEI-nummer, MAC-adress, exakta tider för när applikationer öppnar och stänger (ner till millisekunden) och när skärmen stängs av och aktiveras.

Det verkar inte som att något anonymiseras längs vägen utan skickas direkt till OnePlus med en tydlig vink om precis alla dina mobilvanor. Så även om din respektive inte känner till alla vanor du kanske vill dölja i telefonen så gör i alla fall OnePlus det.

Stoppa OnePlus med den här (avancerade) lösningen

Det är knappast något nytt att en mobiltillverkare samlar på sig data om sina användare. Här handlar det snarare om hur OnePlus gör det. Inget blir anonymt, användarna får inte reda på något och det är tvivelaktigt detaljerad data som skickas. Seriöst OnePlus, hur mycket av allt det där måste ni verkligen veta?


Tacksamt nog finns en relativt enkel lösning på det hela. Allt som behövs är att ”OnePlus System Service” raderas från telefonen. Du kan ta bort de nvia ADB och det krävs ingen root vilket är tacksamt. Det ska räcka med den här kommandoraden via ADB: ”pm uninstall -k –user 0 pkg”.

I skrivande stund har OnePlus inte kommenterat uppgifterna men vi hoppas så klart på en bra förklaring. Och att tillverkaren inte tar bort möjligheten att snabbt stoppa insamlingen via lösningen ovan.

Har du en OnePlus 5 och vad tycker du i så fall om insamlingen av data. Är det här helt regelvidrigt av OnePlus eller är det kanske helt okej i din bok? Skriv en rad och berätta!