Kindle Oasis 2017 – nya e-boksläsaren är vattentät & har stöd för ljudböcker

Amazon Kindle Oasis 2017

Amazon har lanserat en ny e-boksläsare kallad Kindle Oasis. Namnet är identiskt med en tidigare modell som släpptes under 2016, men även om namnet är densamma så har Amazon lagt till en mängd välkomna förbättringar.

 • Större skärm på 7 tum
 • Ljusstarkare skärm
 • Vattentät design (IPX8)
 • Stöd för Audible
 • Vikten har ökat
 • Batteristorleken är större
 • Mer lagringsutrymme
 • Wi-Fi och 4G/LTE
 • Ökad prestanda
 • Snabbladdning
 • Fyra prisvarianter

Det kanske mest uppenbar är att skärmstorleken ökat. Fjolårets modell stannade på 6 tum som många av företagets tidigare e-boksläsare, medan årets ökar något till 7 tum. Vad som däremot är likvärdigt är upplösningen som inte ökar från 300 pixlar per tum.

Förutom en större skärmstorlek så har belysningen blivit jämnare över hela skärmen. Detta tack vare att Amazon implementerat fler LED-lampor vilket även gör hela skärmen ljusstarkare än tidigare. Med en ljussensor kan ljusstyrkan på skärmen justeras automatiskt för optimal belysning efter det omgivande ljuset. Ju mörkare det är, desto mer dimmas skärmen för att inte påverka ögonen.

Designen till Kindle Oasis är äntligen vattentät. Kindle Oasis använder numera IPX8-certifieringen vilket betyder att den ska klara nedsänkning i vatten till två meters djup i 60 minuter. Perfekt för såväl poolen som badkaret där vattenskador annars ständigt är överhängande.

Amazon ska ha testat nya Kindle Oasis i flera olika vattenmiljöer, från bubbelpool till traditionell pool och badkar. Vad företaget däremot inte gjort är att avslöja exakt vad de gjort för att vattentäta enheten. En viktig detalj är att USB-porten för laddning inte är täckt och därför måste Kindle Oasis ställas med porten nedåt för att låta eventuellt vatten rinna ur enheten (och inte in).

En annan nyhet är att Amazon implementerat stöd för ljudbokstjänsten Audible. Med den kan man köpa och hyra ljudböcker för att lyssna med ett anslutet bluetooth-headset. Någon hörlurskontakt existerar inte, så trådade hörlurar fungerar inte.

Amazon Kindle Oasis 2017 baksida

Amazon Kindle Oasis 2017 är har stöd för snabbladdning

Tjockleken på enheten är precis som fjolårets modell endast 3,4 millimeter. Trots det ska Amazon ha lyckats pressa in ett ännu större batteri än tidigare. Garanterat tack vare den större skärmen som ökar höjden och bredden på enheten, och därmed lämnar utrymme för mer batteri. Även tyngden har ökat något från förra Kindle Oasis, från 131 gram till 194 gram, vilket är väntat från storleksökningen.

Amazon har nu kvar fyra Kindle-modeller i sin uppställning och de består av: Kindle, Kindle Paperwhite, Kindle Voyage och Kindle Oasis. Nya Kindle Oasis har 8GB lagringsutrymme vilket är en fördubbling mot förra modellen. Anledningen till storleksökningen är stödet för ljudböcker. Nerladdning kan ske över både Wi-Fi och 4G/LTE.

Om vi tittar på prestandan så har även den ökat. Tidigare användes processorn ARM Cortex-A9, och den är nu utbytt mot en snabbare NXP i.MX7D-processor med dubbla kärnor och klockfrekvens på 1GHz.

För att ladda används en traditionell port av typen micro-USB, vilket får sägas vara något av en besvikelse. I dag går allt fler tillverkare över till USB Typ-C och det vore trevligt om även Amazon hade gjort det, speciellt på en så dyr modell som Kindle Oasis. Det finns åtminstone stöd för snabbladdning. Amazon säger att batteriet kan laddas fullt på två timmar med en laddar som klarar 5 watt.

Precis som tidigare kommer Kindle Oasis helt inlåst till den egna butiken från Amazon. Hade du planer på att öppna e-böcker av formatet EPUB eller dylikt så blir det tvärstopp. Dessutom finns fortfarande inget stöd för digitala assistenten Alexa, något som vi hoppas på kommer i framtiden; även om assistenten inte har någon direkt marknad här i Sverige – än.

Och slutligen kan vi nämna den lilla (eller kanske snarare stora) detaljen som är prislappen. Amazon tar ut ett premiumpris för Kindle Oasis 2017 men sänker ändå ribban lite från förra året.

Cirkapriserna för Kindle Oasis 8GB och 32GB med annonsvisning är 250 USD respektive 280 USD. Omräknat blir det kring 2 550 kronor och 2 850 kronor. De annonsfria varianterna kostar istället 270 USD respektive 300 USD, eller 2 750 kronor för den billigare- och 3 050 kronor för den dyrare modellen. Alla svenska priser är inklusive moms. Lansering till butik sker i slutet på oktober månad.

Läs mer om nya Kindle Oasis på den officiella produktsidan hos Amazon.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.