Enklare videosamtal med Android – om du har en Pixel- eller Nexus-telefon

android-videosamtal-pixel-nexus

Google gör det enklare att ringa videosamtal med Android. Med en rad uppdateringar till applikationer för operativsystemet följer stöd för att initiera samtal direkt från Phone, Contacts och Messenger.

För att skapa ett videosamtal trycker du på samma snabbknapp som för att exempelvis göra ett vanligt samtal eller SMS:a en kontakt. Därefter väljer du helt enkelt alternativet för videosamtal. Svårare än så är det inte.


Framöver kommer Google dessutom uppdatera applikationerna med stöd för att uppgradera ett vanligt samtal till videosamtal. Exakt när det kommer återstår dock att se. Det sa dock ske med ett enda knapptryck.

När ett videosamtal initieras kommer telefonen att försöka skicka allt över mobiloperatörens ViLTE-tjänst (video over LTE). Om sådan inte finns kommer Android att falla tillbaka till Duo-appen, förutsatt att båda parterna har den installerad.

Den integrerade videosamtalsfunktionen kommer bara att finnas tillgänglig för Pixel, Pixel 2, Android One och Nexus-telefonerna. Google arbetar just nu för att mobiloperatörerna ska aktivera funktionaliteten för andra telefoner.

Videosamtal med Android-telefoner har knappast få det fotfäste i Sverige som på andra sidan Atlanten, men kanske kan det ändras med Googles senaste nyheter. Sannolikheten kanske är låg idag, men vi håller så klart tummarna för att videosamtal blir mer populärt framöver.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.