Olympus E-M1 kan få 4K-stöd med ny firmware

olympus-omd-em1

Olympus OM-D E-M1 är en av marknadens bästa entusiastkameror med sin snabba autofokus, goda bildkvalitet och utmärkta konstruktion som är gedigert att hålla i och vädertätat.

Lägg till flera marknadsledande objektiv, som M.ZUIKO ED 75mm f/1.8 och M.ZUIKO ED 12mm f/2.0, och ni har en given vinnare oavsett om det är sport, porträtt eller blandad fotografering.

Nu kommer rykten om att Olympus tänker uppdatera sin populära kamera med nya funktioner som ger bättre kontroll över videoinspelningen. Det kanske största är stöd för inspelning av video i 4K-upplösning – något som skulle vara en stor nyhet för alla användare.

Samma rykteskälla nämner även att Olympus kommer att visa upp en ny variant av E-M1 som heter E-M1 Silver Edition.

Det finns inga uppgifter om vad E-M1 Silver Edition kan tänkas erbjuda för nyheter, men uppgifterna pekar på att uppvisning under Photokina 2014. Huruvida det hela stämmer återstår att se men med lite tur (och vänlighet från Olympus) så får vi 4K-stöd innan årets slut.

Dyr men prisvärd

Olympus OM-D E-M1 släpptes den 10 september förra året och har fått flera tunga utmärkelser. Recensenterna är i stort helt eniga om att kameran är en riktig vinnare och efter att själv ha testat den så kan jag bara hålla med.

Tillsammans med vädertätade M.ZUIKO 12-40mm f/2.8 får man ett riktigt tåligt kamerahus samtidigt som de optiska egenskaperna håller absolut toppklass. Prislappen spring iväg till över 18 000 kronor, men för de pengarna får man otroligt mycket kamera och objektiv för pengarna.

Konkurrenterna

fujifilm-xe2

Det finns flera tunga konkurrenter som kan vara värda att titta närmare på om inte E-M1 ligger i rätt prisnivå.

Först ut har vi Sony A6000 som har utmärkta bildegenskaper samtidigt som prislappen är en bra bit under vad E-M1 kostar. Med ett 35mm f/1.8 och 50mm f/1.8 får man prisvärda objektiv som är både skarpa och ger snabb autofokus med stöd för fasdetektering.

Fujifilm X-E2 är nästa alternativ med god bildkvalitet men klart långsammare autofokus. Fujifilm är bland de bästa tillverkarna på att släppa ny mjukvara och det lyfter företagets kameror en hel del – bara titta på X100, X100s och X20 som alla tre kontinuerligt underhålls med nya egenskaper.

Vilken kamera använder ni just nu? Skriv gärna en kommentar och berätta om vilka och varför!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.