13 megapixelkamera i nya Iphone 6 – nu större sensor


apple-iphone-5-600x193

Iphone 6 kan få en ny kamerasensor på 13 megapixel.

Det pekar en ny rapport på som även säger att sensorn ska vara en större variant för att kompensera för den ökade upplösningen.

Istället för 1/3.2 tum som i Iphone 5s så är det nu istället 1/2.3 tum som gäller – en klar förbättring och klart välkommen sådan för att bildegenskaperna vid dåliga ljusförhållanden kan bibehållas.

Tidigare rapporterat har pekat på att Apple tänker behålla den befintliga upplösningen på 8 megapixel men öka sensorstorleken, så frågan är hur troligt det är att Cupertino-företaget faktiskt skruvar upp upplösningen i nya telefonen.

Sensor från Sony

sony-exmor-logo

Sony Exmor IXM 220 påstås vara sensorn i fråga som är aktuell och med tanke på att Apple tidigare använt den japanska tillverkarens sensorer så skulle det inte vara förvånande.

Exmor-serien är känd för sina goda bildegenskaper och Sony är en av de absoluta marknadsledarna i klassen. Kombinerad med optisk bildstabilisering så kan Apple kanske ha hittat en vinnare. Hur den står sig mot konkurrenter som Galaxy S5 och Xperia Z2 återstår att se.

Därför har storleken på sensorn betydelse

En stor sensor ger mer utrymme för pixlarna och det gör i sin tur att varje pixel innehåller mer ljus som kommer in från optiken. Vad det betyder för det färdiga resultatet är mindre brus i bilderna och man har lättare för att göra en snygg, oskarp bakgrund vid exempelvis porträtt.

Om Apple ökar upplösningen från 8 megapixel till 13 megapixel utan att öka storleken på sensorn så betyder det följande:

  1. Antalet dioder som tar emot ljus blir fler och därmed mindre då ytan de ska trängas på inte ökar.
  2. Det betyder fler detaljer i bilderna – men också mindre ljusinformation vilket gör att brusnivån går upp.

Det är en ständig balansgång för tillverkarna att hitta rätt upplösning till en lagom sensorstorlek. Såväl Iphone 5s som Samsung Galaxy S5 har riktigt goda egenskaper på kamerabiten för att vara smartphones och om Apple ökar sensorstorleken i nya Iphone 6 så kan den bli riktigt bra.

Vad tror ni om Iphone 6 – kommer vi att få en markant bättre kamera?