900 000 skadliga Android-appar – Trend Micro varnar

android-malware

900 000 falska applikationer finns att ladda ned via Google Play Store, andra programbutiker och forum.

Enligt säkerhetsföretaget Trend Micro utger dessa sig för att vara originalappen men kommer istället med ett betydligt otrevligare innehåll – skadlig kod som infekterar telefon och surfplatta eller aggressiv reklamvisning.

I många fall används skadliga appar av det här slaget för att samla information om användarna. Information som sedan skickas vidare för exempelvis spamutskick och andra otrevligheter.

Google försöker idag att hålla koll på alla appar som finns i den officiella butiken Play Store. Det hindrar dock ingen från att ladda upp exempelvis ett falskt antivirusprogram som ber om betydligt fler tillåtelser än vanligtvis är nödvändigt.

Det här är dessutom den vanligaste typen av falska appar på Play Store – så ha riktigt god koll på vad som installeras.

En app som Trend Micro lyfter fram lite extra är ”Virus Shield”. Med fler än 10 000 nedladdningar och en prislapp på 3.99 dollar så är appen en riktigt vinstmaskin då den faktiskt gör absolut ingenting. Det är en ren bluff för de användare som dessvärre har betalt till utvecklarna för det skydd man aldrig får.

Så skyddar du dig

Det går inte att skydda sig till hundra procent, men med sunt förnuft och lite kunskap om att det finns ett hot kommer man långt.

Viktigast är att aldrig installera applikationer som finns utanför Google Play Store. Oavsett hur lockande det är så ska man inte göra det.

Det andra är att kolla vilka rättigheter som apparna vill ha när de ska installeras. Är det rimligt att ritappen får tillgång till alla dina kontakter och kan skicka SMS?

Slutligen kan jag tipsa om att man läser kommentarer på Google Play Store och gärna gör en sökning på nätet för att se vad andra skriver.

Källa: TechSpot

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.