Okänd kontakt i nya Macbook Pro gäckar experterna

Apple Macbook Pro med Touch Bar

Nya Macbook Pro är ett av datorvärldens underverk. Apple flyttar hela tiden fram gränserna för vad som är möjligt vid tillverkningen av bärbara datorer — men med det sagt är Macbook Pro långt ifrån felfri. Och det kan vara anledningen till en ny, okänd kontakt på datorns moderkort.


Det spekuleras i att kontakten kan användas som en sista utväg när datorns lagringsutrymme slutat fungera. Anledningen? Nya Macbook Pro har en inbyggd SSD-disk som är fastlödd. Den går helt enkelt inte att ta ur datorn och då krävs speciella åtgärder för att rädda data som annars inte kan extraheras.

Om kontakten faktiskt är till för att rädda data från SSD-disken återstår att se. Apple har varit tysta om saken och hittills har ingen lyckats använda kontakten på något sätt. Vi får helt enkelt vänta och se. Och kontakten är inte det enda udda med nya Macbook Pro.

Ta bara högtalarna i datorn. På sidorna sitter halvt genomborrade hål som ska simulera ett högtalargaller, men ljudet kommer egentligen från sidorna. Ett rent kosmetiskt tilltag som fått många att undra.

En annan detalj som är betydligt värre är att strömknappen också fungerar som Touch ID-avläsare. Det sitter alltså en fingeravtrycksläsare i strömknappen, och den är tätt knuten till logistikkortet, eller moderkortet som det även heter. Så pass att om strömknappen går sönder, då är det kört. Moderkortet måste bytas samtidigt med knappen.Lästips: Har datormusen till din Mac slutat att klicka? Så löser du problemet


Hela konstruktionen gör Macbook Pro extremt svår att reparera. Så knepig att webbsajten iFixIt som öppnat upp nya modellen ger den en etta, alltså svårast möjligast, på en tiogradig skala. Apple måste vara mycket säkra på att deras design och komponenterna håller måttet.

Att löda fast SSD-disken, eller rättare sagt minneskretsarna, handlar helt om att spara plats. Och vi pratar millimetrar. Personligen tycker vi att Apple tar det alltför extremt, hellre att vi kan byta SSD-disk och minneskretsar vid behov än att utnyttjas av Apples strävan efter minimalism.

Vad tycket du om att SSD-disken är fastlödd och inte kan bytas? Är det rätt väg att gå, eller helt fel? Kommentera gärna och berätta vad du tycket.