Apple byter batteriet i vissa iPhone 6s — kan stänga av sig trots god batterinivå

Apple iPhone 6s

Problemen fortsätter att hopa sig för Apple. Tidigare i år startade kinesiska myndigheter en granskning av Apple efter uppgifter om att iPhone-telefoner mystiskt stänger av sig själva, och nu svarar företaget med att ersätta batteriet i en mängd telefoner.


Det enda vi egentligen vet om omfattningen är att det endast handlar om iPhone 6s och att de berörda telefonerna tillverkades mellan september och oktober förra året. Hur många enheter det rör sig om och vilka länder som drabbats vill Apple inte berätta.

Klart är i alla fall att batterier måste ersättas och för det kostar det inte kunden något. Skulle det däremot finnas andra problem som måste lösas kan det tillkomma en kostnad. På sin informationssida om batteriproblemet skriver Apple att fel som en sprucken skärm eller dylikt måste åtgärdas innan batteriet kan bytas, och då tillkommer en kostnad för det.

Det här är andra gången på kort tid som Apple tvingats att erkänna problem med sina mobiltelefoner. Senast var det ett fel kring skärmen i iPhone 6 Plus som gjorde att den inte registrerade beröring, något Apple lagar för en kostnad kring 1 700 kronor inklusive moms.

Apple: De gamla batterierna är inte farliga

Om du har en iPhone 6s som helt plötsligt stänger av sig själv, trots att telefonen indikerat en bra batterinivå så bör du kontakta Apple. Har du redan lagat telefonen via en auktoriserad reparatör kan du kontakta Apple och få pengar tillbaka för lagningen. Till skillnad från det totala batterikaoset med Samsung Galaxy Note 7 finns inget som indikerar att batterierna i iPhone 6s är farliga trots att de måste ersättas.


Apple har varit i hetluften ett tag nu och gissningsvis vill företaget helst lägga allt bakom sig så fort som möjligt. Om kineiska China Consumers Association tänker fortsätta sin granskning återstår att se, men Apple lär inte vilja stöta sig med landets myndigheter i den här frågan.

I många fall där iPhone-telefoner uppvisat problem har vi fått lösningar på dem redan med nästkommande modell. När iPhone 6 Plus visade sig enkel att böja, trots att Apple hela tiden förnekat det, kom nästa modell med betydligt starkare material för höljet. När antennen i iPhone 4 gav dålig signal, och Apple påstod att “kunderna håller telefonen på fel sätt”, kom förbättringar som åtminstone delvis löste problemet med iPhone 4s.

Har du en iPhone 6s som uppvisat problem med batteriet? Skriv gärna en rad och berätta, eller dela till någon du vet har fjolårets modell. Kanske kan du hjälpa andra att hitta en lösning!

Läs mer på sidan iPhone 6s Program for Unexpected Shutdown Issues.