Open Hardware Monitor berättar vilken hårdvara du har i datorn (gratisprogram)

open hardware monitor nov 2016

Open Hardware Monitor är ett gratisverktyg för både 32- och 64-bitars Windows och som berättar vilken hårdvara du har i datorn. I skrivande stund är det version 0.8 som gäller och det är första uppdateringen på två år som nyligen släppts.


Programmet är både gratis att ladda ner och använda. Du behöver inte ens installera det på datorn. Bara kör programmet och det laddar in information från alla dina komponenter i datorn. Det gäller även eventuella sensorer för exempelvis processorns temperatur och dylikt.

Större komponenter som processor, moderkort, grafikkort och minnen visas som huvudkategorier. Klickar du på dessa fälls en mängd nya fält ner med avancerad information. Vi kan kalla dem undergrupper. Här får du se allt du kan tänka dig och som datorn är kapabel att visa.

“The Open Hardware Monitor is a free open source software that monitors temperature sensors, fan speeds, voltages, load and clock speeds of a computer.”

Perfekt om du exempelvis vill kontrollera temperaturen på olika komponenter efter att datorn kraschat. Eller för att se hastigheten på processorn under olika belastningar, eller hur snabbt grafikkortet kör. Ett annat exempel är att du kan se hur mycket ström processorn drar.

Open Hardware Monitor 0.8

Det som är nytt i den senaste uppdateringen till version 0.8 är bland annat stöd för Intel Skylake, Kaby Lake och Airmont. Open Hardware Monitor stöder även en hel mängd andra processorer, styrkretsar och sensorer. Här är den kompletta justeringslistan över vad som stöds idag:


  • Intel Skylake, Kaby Lake och Airmont-processorer
  • Intel Xeon E5-26xx v4 och Xeon D-15xx-processorer.
  • Intel Intel i5, i7 5xxC (14nm) processorer.
  • AMD APU:er i 15h- och 30h-serierna.
  • ITE IT8620E and IT8628E.
  • Nuvoton NCT6102D/NCT6106D.
  • Bättre stöd för Nvidia RAM-sensorer.
  • Fler sensorer för Samsung- och Plextor ssd-diskar.

Open Hardware Monitor 0.8 ger också en hel mängd buggfixar och prestandalösningar. Bland annat har utvecklarna löst ett problem som gjorde att fel OS-version visades med Windows 10 och Windows 8.1. Det finns även förbättringar kring hanteringen av värden från grafikkretsar tillverkade av Nvidia.

Du kan ladda ner Open Hardware Monitor från den officiella webbsajten. Här kan du också läsa mer detaljerat om nyheterna i senaste versionerna. Tänk på att aldrig installera något från andra webbsajter, och absolut inte versioner som påstår att gratisverktyget kostar pengar.