Office till Android på gång – Microsoft söker betatestare

microsoft-logo

Microsoft arbetar med att ta fram ett fullfjädrat Office-paket med anpassningar för Android.

Applikationerna som väntas komma senare i år har designats från grunden för att passa surfplattor med Googles plattform och nu vänder sig Microsoft till internet för att hitta testpiloter.

Med optimeringar för användning med pekskärmar väntas designen vara mycket lik den som används med Ipad och IOS. Dessutom kommer lanseringen att ske innan den fingervänliga versionen för Windows kan släppas – vilket är under första delen av 2015.

Redmond-företagets mål är att aldrig begränsa användarna till en applikation, enhet eller plats. Molntjänsterna kommer att ta stor plats de närmaste åren och Microsoft ser ut att stå längst fram genom att knyta samman alla sina tjänster och plattformar på ett sömlöst sätt.

Office till Mac OS X

apple-iworks-macbook-pro

Vidare har vi sen tidigare rapporterat att man även arbetar med Office till OS X och kommer att släppa en ordentligt uppdaterad version senare under 2014.

Närmare fyra år kommer det att vara sen senaste stora lanseringen när nya Office släpps till OS X och det är på tok för lång tid i min mening. Professionella användare kräver betydligt snabbare uppdateringsperioder än så och det är i det närmaste pinsamt att Office 365 inte har släppts till OS X – förutom via webbläsaren i onlineversionerna vill säga.

Speciellt illa för Microsoft blev det när Apple beslutade sig för att släppa sina iWorks-appar helt gratis. Pages, Numbers och Keynote gör alla ett fantastiskt jobb på vilken Mac som helst – och de är enligt mig ett stort hot mot Office som helt klart halkat efter med flera år på nacken.

Bästa Office-alternativet

google-drive-for-work

Microsoft försöker profilera sig som det bästa (och enda) Office-alternativet på marknaden idag med stora marknadsandelar och bra tjänster. Dock tycker jag att de inte verkar satsa alltför mycket på plattformar bortom sina egna och det drar givetvis ner intresset rejält för en del – speciellt de som satsar på Mac och OS X.

Personligen föredrar jag Google Apps for Business (i skrivande stund använder jag Apps Unlimited) då det räcker mer än väl för mina behov. Dessutom uppskattar jag gränssnitt, säkerheten och Drive mer än vad Microsoft kan erbjuda genom sina tjänster. Valet var långt ifrån enkelt men tillslut tog jag ett beslut – Google Apps.

Ett tips är att titta närmare på Google Apps då man under sin I/O-konferens presenterade Google Drive for Work med mängder av förbättringar. Det kanske mest intressanta är möjligheten att redigera Office-filer (docx, m.f) direkt i Drive. Dessutom har tjänsten blivit säkrare, man får obegränsat med lagringsutrymme och mycket mer. Ni kan läsa mer om detta här.

Vilken lösning har du eller ditt företag valt – och varför allt varför? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Vill du ansöka om att få testa nya Office till Android? Besök denna sida för att söka idag

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.