Vilka Är Din Riktiga Vänner På Facebook? Kolla Med FriendorFoe!

kaspersky-friendorfoe

Säkrare Facebook med nytt gratisverktyg – FriendOrFoe.

Säkerhetsföretaget Kaspersky har släppt ett gratisverktyg som gör det säkrare att använda Facebook.

Vad man gör är att logga in på verktyget med sitt Facebook-konto och med det ge den rätt att ta del av din information där. Därefter analyseras mängder av data från ditt konto (tar bara några sekunder) och du presenteras med lättförstålig information utifrån detta.

Man kan exempelvis se alla bilder som man taggats i under en viss period, se vilka som gett en flest gilla och vilka vänner som ger en respons på sådant som läggs ut. Det här kanske inte information som gör att man kan säkra sig själv på Facebook, men det finns fler funktioner att ta del av.

Vad du vill veta från FriendOrFoe

Det som kanske är mer intressant är möjligheten att snabbt se vilka appar som får använda ens Facebook-konto, vänner som gärna publicerar länkar från tredjepartssajter och ens sökhistorik. Den sistnämnda är något skrämmande då precis allt man sökt efter sen kontot skapades på Facebook finns sparat och kan kontrolleras. Precis alla sökningar.

Vad Kaspersky försöker framhäva med FriendorFoe är möjligheten att se hur ”värdefulla” ens Facebook-vänner faktiskt är. Med tanke på hur enorma mängder information många lägger ut på det sociala nätverket så gäller det att hålla koll på ens vänner – eller närmare bestämt på vilka som kanske inte är riktiga vänner utan istället är styrda av illvilliga som bara vill komma åt information.

Kriminella dammsuger internet efter personlig information och använder sedan denna för att skicka exempelvis spam och annat otrevligt. I slutändan handlar det om att tjäna pengar, och Facebookk är en guldgruva utan dess like.

Prova gärna FriendorFoe och säg vad du tycker. Den är rolig att använda och man får reda på sådant man kanske inte tänkt på tidigare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.