Oculus Quest Pro kan få spårning av ögonrörelser och ansiktsrörelser

Oculus Quest 2
Ett vanligt Oculus Quest 2

Meta kan släppa nya VR-glasögon i den populära Quest-serien – och de senaste ryktena pekar på en kraftigt uppgraderad modell kallad Meta Quest 2.

Referenser till modellen har dykt upp vid flera tillfällen de senaste månaderna. De senaste uppgifterna hittade kända läckaren Basti564 i den senaste mjukvaran till Quest 2.

Läs mer: Nu fungerar Minecraft på Oculus Quest 2 (video)

Vi vet sen tidigare att Quest Pro kan använda sig av rörelsespårning för både ansikte och ögon. Två funktioner som redan nu finns inbyggda i firmware-version 38 till Quest 2 (men VR-glasögonen stöder inte funktionerna hårdvarumässigt).

Redan i februari indikerades en annan, ny funktion som kan släppas med Quest Pro – nämligen fullkroppstracking.

Faktum är att utvecklarna kan designa sina spel för både ansiktsspårning och ögonspårning redan idag. Utmaningen är att Meta inte har släppt några VR-glasögon som stöder funktionerna än. Och det är här ryktena om Quest Pro kommer in i bilden.

oculus quest 2 elite strap batteri 2020
Om du köper en Quest 2 så är Elite Strap-tillbehöret ett givet val. Här är den dyrare varianten med inbyggt batteri.

Quest Pro har bekräftats av Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg, VD på Meta, har tidigare bekräftat att de arbetar på VR-glasögon som heter Quest Pro, så modellen är inte bara ett rykte. Det är bevisligen en produkt som Meta planerar att släppa om allt går vägen.

Läs mer: Oculus Quest 2 är nu märkbart bättre med Air Link

Grundmodellen i Quest 2-serien kostar just nu cirka 4 200 kronor. Då får du VR-glasögon med 128 GB lagringsutrymme. Det finns även en variant med 256 GB lagringsutrymme för cirka tusenlappen mer.

Det är svårt att gissa sig till hur en Quest Pro kommer att prissättas, inte minst då vi inte vet om den får extra tracker-stationer som tillbehör. Vi vet inte heller hur mycket lagringsutrymme den får.

En gissning är att prislappen landar på cirka 6 000 kronor eller snäppet. Mer det lämnar utrymmer ner för Quest 2-serien att fortsätta vara populär hos den bredare massan medan Quest Pro-modellen fortfarande kan tilltala entusiasterna.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.