Nyheterna med Firefox 64: Bättre hantering av tabbar och smarta rekommendationer

Mozilla Firefox Logo

Firefox 64 är släppt och med nya versionen följer mer praktisk hantering av tappar och smartare rekommendationer. Läs mer om de senaste förbättringarna med Firefox 64 här under.


Firefox 64 släpptes den 11 december 2018 och är en stor uppdatering till den populära webbsläsaren. Speciellt välkommen är versionen om du ofta har många tabbar öppna samtidigt, eftersom det nu är lättare att markera och gruppera dem. Du kan välja flera tabbar åt gången för att flytta, stänga, bokmärka eller fästa dem.

Med en uppdaterad Task Manager kan du även se hur mycket energi varje tabb beräknas förbruka. Det hjälper dig att identifiera batteribovar som sänker bärbara datorns batteri, och du kan enkelt ladda om dem eller stänga ner helt för att minska på energiåtgången. Task Manager finns till Firefox på både desktop och Android.


Mozilla Firefox Logo

Mozilla Firefox

Firefox är en webbläsare för dig med höga krav på prestanda, stabilitet och integritet. Firefox underhålls ofta med nya funktioner och har tusentals praktiska tillägg. Ett bra alternativ till Google Chrome, Microsoft Edge och Apple Safari.

Läs mer om Mozilla Firefox på den officiella webbsajten.Firefox 64 är också bättre på att ge rekommendation på nya Firefox-funktioner, tjänster och tillägg. Rekommendationerna baseras på hur du använder webbläsaren och gäller i skrivande stund bara för amerikanska användare.

Firefox 64 har bättre prestanda och sömlös delning med Windows-datorer

Om du använder Firefox 64 på en Mac eller med Linux får du bättre prestanda tack vare Clang LTO (finns till Windows från Firefox 63). Clang är en så kallad kompilerare som omvandlar koden för Firefox så att den blir körbar som ett program. LTO står för ”Link Time Optimizantions” och är ett sätt för att optimera länkning av nödvändiga filer. Du kan läsa en detaljerad introduktion till LTO i den här artikeln.

Om du använder Windows kan du nu dela webbsidor i Firefox direkt via standardrutan för delning i operativsystemet. Inga konstigheter egentligen, det gör det lite enklare och lite smidigare att dela direkt från webbläsaren.

Andra nyheter är att RSS-feeds med förhandsvisning och bokmärkning nu bara finns som tillägg, och TLS-certifikat från Symantec stöds inte längre. Anledningen är att certifikaten anses osäkra. Dessutom är sidan about:crashes uppdaterad för att bättre tala om när crashloggar skickas till utvecklaren Mozilla.


Du kan se hela ändringsloggen hos Mozilla före Firefox 64 på denna officiella webbsida. Notera att Firefox 64 finns till Windows, MacOS och Linux, på Android är det 64.01 som gäller och iOS har version 14.