Chrome OS 71 är släppt – här är alla nyheter

hp chromebook x2 2in1 2018 front

Chrome OS 71 är släppt med ”Better Together” och Android-integration. En större uppdatering till din Chromebook med en hel rad förbättringar. Här läser du om allt nytt som kommer med Chrome OS 71.


Chrome OS 71 fokuserar på att göra upplevelsen bättre för alla Chromebook-användare. Nya versionen följer den stora Google Material Theme-uppdateringen som släpptes tidigare i september 2018 och du rekommenderas att installera Chrome OS 71 snarast den finns tillgänglig på just din enhet.

Better Together är den första stora nyheten till Chrome OS 71. Med den menas att synkroniseringen mellan Chrome OS och en Android-telefon har förbättrats. När Chrome OS 71 är installerad uppmanas du att klicka på ”Connected devices” på din Chromebook. Där kan du initiera anslutningen mellan enheterna.


Google Chrome Logo

Chrome OS

Chrome OS är ett operativsystem från Google. Chrome OS bygger på samma grund som webbläsaren Chrome, och används bland annat i bärbara datorer. 

Läs mer om Chrome OS på den officiella produktsidan.Exakt vad du kan göra när anslutningen är klar – vilket bland annat involverar inloggning på samma Google-konto på båda enheterna – beror på vilka enheter du har. Vissa funktioner är specifika för dig med Google Pixel-enheter. Bland nyheterna som fungerar för alla finns en förbättrad funktion för att dela internet från en Android-telefon till Chrome OS. En annan är Smart Unlock som låser upp din dator när mobiltelefonen är i närheten.

Alla enheter ska även ha stöd för integrationen med Messages för webben. Google lovar att flera nya funktioner är planerade och släpps i framtiden. Det finns dock ingen tidsplan för när det kan ske eller några uppgifter om vad som kommer. Better Together kräver Android 5.1 ”Lollipop” eller senare på mobiltelefonen.

Flera Pixel Slate-specifika förbättringar med Chrome OS 71

Det följer även en helt rad med Pixel Slate-specifika förbättringar. Bland annat introduceras följande med Chrome OS 71:

  • Google Assistant är helt integrerade med Chrome OS
  • Autentiseringsläge med fingeravtrycksläsare
  • Porträttläge med kamera-appen
  • Start av Android P direkt på Pixel Slate

Google bekräftar att integrationen av Google Assistant kommer att ske på fler enheter än bara Pixel Slate. När det kommer att ske och vilka Chromebooks som omfattas är i dag oklart. Vidare ökar Chrome OS 71 stödet för Linux med möjlighet till mer avancerad programmering och utveckling.

Den virtuella maskinen med Linux visas nu i Chrome OS Task Manager för dig som gillar det. Notera dock att den inte visas på app-till-app-basis. Det går nu även att stänga virtuella maskiner genom att högerklicka på Terminal-ikonen i Chrome OS. Det går även att dela mappar mellan Chrome OS och körande VM:s med stöd för läs/skriv-rättigheter.

Slutligen kan nämnas att Chromebooks med fingeravtrycksläsare kan ställa in denna vid första installation av enheten, kamera-appen för alla enheter är lätt optimerad och en varningsruta visas när du försöker fylla i betal- eller kontaktuppgifter i formulär som inte tydligt markerar eventuella kostnader.