Nya OLED-skärmar i 2019 års iPhone-modeller

apple-iphone-xs-xs-max

Apple kan använda en ny variant av OLED-skärm för att göra 2019 års iPhone-modeller tunnare och lättare. Det rapporterar webbsajten ETNews som även skriver att tekniken bakom skärmarna är utvecklad och tillverkad av Samsung.


  • Oklart om nya skärmarna ger högre bildkvalitet
  • Samsung är enda OLED-leverantören till Apple idag
  • Gör telefonerna marginellt tunnare och lättare
  • Klarna har nu stöd för Apple Pay

Skärmarna i dagens iPhone-modeller har ett separat lager applicerad på skärmarna för att registrera beröring. De nya modellerna för 2019 har samma lager, men istället integrerat direkt i själva skärmen.

Integrationen märks inte av dig som användare. Däremot kan Apple minska både tjockleken och vikten på sina nya mobiltelefoner. Tekniken som gör att det fungerar kallas ”Y-OCTA” och är den första integrerade touch-tekniken någonsin i en iPhone om det stämmer.

Med lite tur så hinner Samsung och Apple färdigställa tekniken i skärmarna för användning i 2019 års iPhone-modeller. Räkna däremot inte med att få se Y-OCTA i någon iPad på ett bra tag.

Samsung befäster sin position som OLED-leverantör

Samsung ska ha kontaktat Apple om sina nya skärmar redan i mars. Målet då var att upprätthålla befintliga leveranser av OLED-skärmar. Och det verkar som att den sydkoreanska tillverkaren lyckades övertyga Apple om fördelarna.


Det betyder att Samsung – som redan är den enda leverantören av OLED-skärmar till iPhone X, iPhone XS och iPhone XS Max – befäster sin position som ledande leverantör av skärmteknik till Apple.

Apple har enligt uppgift varit i samtal med LG som en sekundär leverantör av OLED-skärmar. Huruvida de samtal bär frukt för de båda tillverkarna återstår att se. Frågan är nu om nyheten om Samsungs nya skärmar stämmer och om vi i så fall får se dem redan under 2019.

Vad tror du?