Nya OLED-skärmar i 2019 års iPhone-modeller

apple-iphone-xs-xs-max

Apple kan använda en ny variant av OLED-skärm för att göra 2019 års iPhone-modeller tunnare och lättare. Det rapporterar webbsajten ETNews som även skriver att tekniken bakom skärmarna är utvecklad och tillverkad av Samsung.

  • Oklart om nya skärmarna ger högre bildkvalitet
  • Samsung är enda OLED-leverantören till Apple idag
  • Gör telefonerna marginellt tunnare och lättare
  • Klarna har nu stöd för Apple Pay

Skärmarna i dagens iPhone-modeller har ett separat lager applicerad på skärmarna för att registrera beröring. De nya modellerna för 2019 har samma lager, men istället integrerat direkt i själva skärmen.

Integrationen märks inte av dig som användare. Däremot kan Apple minska både tjockleken och vikten på sina nya mobiltelefoner. Tekniken som gör att det fungerar kallas ”Y-OCTA” och är den första integrerade touch-tekniken någonsin i en iPhone om det stämmer.

Med lite tur så hinner Samsung och Apple färdigställa tekniken i skärmarna för användning i 2019 års iPhone-modeller. Räkna däremot inte med att få se Y-OCTA i någon iPad på ett bra tag.

Samsung befäster sin position som OLED-leverantör

Samsung ska ha kontaktat Apple om sina nya skärmar redan i mars. Målet då var att upprätthålla befintliga leveranser av OLED-skärmar. Och det verkar som att den sydkoreanska tillverkaren lyckades övertyga Apple om fördelarna.

Det betyder att Samsung – som redan är den enda leverantören av OLED-skärmar till iPhone X, iPhone XS och iPhone XS Max – befäster sin position som ledande leverantör av skärmteknik till Apple.

Apple har enligt uppgift varit i samtal med LG som en sekundär leverantör av OLED-skärmar. Huruvida de samtal bär frukt för de båda tillverkarna återstår att se. Frågan är nu om nyheten om Samsungs nya skärmar stämmer och om vi i så fall får se dem redan under 2019.

Vad tror du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.