Intel Gen11 – nya grafikkretsen är ett stort lyft

Intel Logo 950px

Intel lanserar nya generationens processorer och med det en grafikkrets som har dubbla prestandan jämfört med tidigare modeller. Med Gen11 får kommande datorer ett rejält lyft när det gäller prestanda, energieffektivitet och nya funktioner.


Intel Gen11 är tillverkarens svar på bland annat AMD Ryzen med integrerade Radeon-kretsar, och Nvidia MX130/MX150. Båda är riktigt tunga alternativ för den som vill ha en tunn och lätt bärbara dator utan att göra avkall på grafikprestandan. Intels alternativ har samtidigt varit betydligt svårare att rättfärdiga med sämre prestanda.

Med hela 64 exekveringsenheter (en ökning från 24 i dagens processorer) ska Intel Gen11 klara 1 TFLOPS. Eller en trillion ”floating point operations per second”. Tillsammans med Intel Adaptive Sync väntas gamers få betydligt bättre flyt i sina spel, samtidigt som Gen11 är mer än redo för 8K när upplösningen blir aktuell.

Som jämförelse kan nämnas att Xbox One X har en grafikkrets som klarar 6 TFLOPS och Playstation 4 Pro klarar 4.12 TFLOPS. Intel Gen11 är knappast i närheten av spelkonsolerna i fråga om prestanda, men det är ändå ett rejält steg framåt för den integrerade grafikkretsen.

Intel Gen11 släpps med Intel Sunny Cove

intel roadmap 2019 2023 cpu

Intel Gen11 släpps med nya arkitekturen Sunny Cove som bygger på 10nm. Det är en kraftigt förbättrad arkitektur med fokus på fler parallella exekveringar av instruktioner. Eller rakt översatt betyder det att processorn kan göra mer arbete samtidigt utan att vänta på nya instruktioner om vad den ska göra.


Ett sätt för Sunny Cove att öka prestandan är stödet för instruktioner av typen AVX-512. Det där säger ju knappast något intressant. Men om vi istället säger att AVX-512 gör att uppgifter som rör kryptering och komprimering går snabbare så kanske det är lättare att förstå. Dessutom snabbar instruktionen upp arbeten som rör artificiella neuronnät.

(artificial neural network) – program som lär sig lösa problem genom att man först tränar det – IDG IT-ord

Upp till 75 procent högre prestanda ska gå att nå i vissa situationer, vilket får sägas vara riktigt välkommet. Samtidigt har Intel ökat mängden cache-minne med upp till 50 procent i processorerna. Anledningen är att snabbare körning av instruktioner kräver större minne som kan mellanlagra data.

Processorer med Intel Gen11 släpps under andra halvan av 2019. Därmed får du vänta rejält länge innan du kan köpa en dator med nya processorerna. Det finns inga prisuppgifter eller information om tillverkare som tänker använda nya processorerna (gissningsvis alla de största tillverkarna).