Nya kameror till Pixel 8 & Pixel 8 Pro

Pixel 7 Pro

När Google presenterade Pixel 7 och Pixel 7 Pro så hyllades mobiltelefonerna för sina utmärkta kameror. När Pixel 8-serien släpps senare under hösten 2023 kommer bildkvaliteten att öka ytterligare tack vare en ny huvudkamera.

Om du vill ha alla nyheter som de kommande telefonerna erbjuder så måste du köpa den dyrare Pro-modellen. Det mest kommer dock att finnas i båda modellerna. Här är allt vi vet om kamerorna i Pixel 8 och Pixel 8 Pro idag.


Den första störa nyheten är att kamerasensorn GN1 som används i Pixel 6- och Pixel 7-serierna ersätts med nyare GN2. Det är en kamerasensor på 50 megapixel som först presenterades 2021. Ja, du läste rätt, den är mer än två år gammal när telefonerna släpps.

Kamerasensorn använder mer avancerad och modernare teknik jämfört med GN1. Dessutom är den fysiskt större och släpper in 35 procent mer ljus. Mer ljus betyder mer ljusdata som kan omvandlas till pixlar. Och mindre brus i mörka områden i bilderna.

Pixel 7
Bakre kamerorna till Pixel 7 (höger) och Pixel 7 Pro (vänster).

Ny ultravidvinkel på 64 megapixel (upp från 12 mpix)

Den andra stora nyheten är att ultravidvinkelkameran. Exakt vad Pixel 8 får återstår att se, men Pixel 8 Pro väntas få en 64-megapixel Sony IMX787. Ett stort lyft jämfört med den 12-megapixelkamera som används idag.

De stora nyheterna för Pixel 8 Pro är att telefonen får en så kallad TOF-sensor (Time Of Flight) kallad 8×8 ToF VL53L8, samt en temperatursensor kallad Melexis MLX90632.

Hårvarumässigt så kommer varken selfiekameran eller teleobjektivet som finns i Pixel 7 Pro att bytas ut. De är helt oförändrade i både Pixel 8 och Pixel 8 Pro.

Google Kamera-appen uppdateras för Pixel 8

Även Google Kamera-appen för Android har uppgraderats med Pixel 8-serien.

Bland nyheterna finns nivåval för artificiellt skapade bokeh, alltså bakgrundsoskärpan, som går att ställa in för videor. Det finns även stöd för nivåval av blixtens intensitet beroende på vad som fotograferas.

Och slutligen för Google Kamera-appen finns stöd för segmentering av olika delar av bilder. Det gör att den inbyggda AI-funktionen kan arbeta med separata sektioner i bilder som är helt oberoende av varandra.

Troligt att Pixel 8 använder Tensor G3

Det finns just nu inga detaljer om Pixel 8-serien får den hett efterlängrade uppföljaren till Tensor G2-kretsen – inte helt oväntat kallad Tensor G3.

Men med tanke på alla nyheter och förbättringar som sker kring artificiell intelligens och maskininlärning, vilket ställer höga krav på systemkretsarna i dagens mobiltelefoner, så är det inte orimligt.

Via 9to5google

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.