Nya Huawei MateBook X Pro 2019 förbättrar en redan utmärkt modell

huawei matebook x pro 2019

Huawei MateBook X Pro har släppts i en ny modell. Den har bättre prestanda och mer lagringsutrymme. Uppgraderingen optimerar en redan utmärkt bärbar dator – här är allt du behöver veta som är nytt.

Huawei MateBook X Pro har inte förändrats till det yttre. Designen är fortfarande som föregångaren. Detsamma gäller portarna. Det som skiljer de båda modellerna åt är detaljerna under huven.

Huawei menar att nya modellen har hyggligt förbättrad prestanda. Processorn är exempelvis tio procent kraftfullare än fjolårets modeller. Och grafikkortet har skruvats upp till en nyare, marginellt funktionsmässigt bättre variant.

Processor, grafikkort och RAM-minne

Processorn: Du kan välja mellan en Intel Core i5-8265U eller Core i7-8565U. Båda är U-varianten med strömsnålare arkitektur som drar mindre ström, men betyder samtidigt att de är långsammare än H-varianten av samma processorer.

Grafikkortet: Med Intel Core i5-processor följer inbyggda UHD Graphics 620. Väljer du Core i7-processorn får du mycket kraftfullare grafikkretsen Nvidia MX250. Den senare är runt 3,5x snabbare i specifika tester.

RAM-minnet: Det finns 8 GB eller 16 GB DDR3 RAM-minne. Den förstnämnda räcker om du bara tänker köra några enstaka appar eller göra lättare arbete. Funderar du på bild- eller videoredigering är det 16 GB som gäller.

Skärm, lagringsutrymme och portar

Skärmen: Storleken är 13,9 tum och upplösningen 3 000 x 2 000 pixlar. Skärmen är en pekskärmsvariant med maximal ljusstyrka på 450 nit. Helt identisk med den i förra MateBook X Pro-modellen.

Lagringsutrymmet: Huawei snålar inte med utrymmet. Det börjar på 256 GB och sträcker sig upp till 1 TB beroende på variant. SSD hela vägen, så du får bra prestanda för både applikationer och spel.

Portarna: Två USB-C och en USB-A. Ena USB-C-porten är av typen Thunderbolt med full kapacitet för att driva ett externt Nvidia RTX 2080-grafikkort.

Andra detaljer

Tangentbordet: Du får ett fullstort tangentbord utan nummerdel. Det är bakbelyst och har en nedslagslängd på 1,2 millimeter.

WiFi: Den inbyggda WiFi-kretsen har uppgraderats med en ny krets som i teorin ska kunna dubbla hastigheten i ditt nätverk. Exakt vad det innebär i rena siffror vet vi inte idag.

Kylning: Nya modellen har fått en omarbetad kylning där bland annat fläkten är ny. Det gör att bärbara datorn ska kunna köras hårdare med sina nya processorer utan att den begränsas av värme lika snabbt som föregående modell. En välkommen nyhet oavsett vilken ultrabook det handlar om.

Så mycket kostar Huawei MateBook X Pro 2019

  • Intel Core i5-processor med 8 GB RAM och 512 GB lagring kostar 1 599 euro
  • Intel Core i7-processor med 16 GB RAM och 1 TB lagring kostar 1 999 euro

Huawei MateBook X Pro är knappast en billig ultrabook. Smakar det så kostar det. I skrivande stund finns inte prislappar för alla konfigurationer. Dock finns bekräftade prislappar på åtminstone två varianter – nämligen 1 599 respektive 1 999 euro.

Omräknat blir det cirka 15 700 kronor respektive 21 000 kronor. Exakta prislappar för svenska marknaden är i dag oklar.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.