6 GB eller 8 GB RAM i Samsung Galaxy S10 – vad är rätt?

samsung galaxy s10 front

Det dröjde inte länge förrän första kontroversen kring Galaxy S10-telefonerna dök upp. Många är förvirrade över mängden RAM-minne i de olika varianterna – här reder vi ut hur mycket som sitter i telefonerna.

Det har rapporterats att Samsung skeppar både Galaxy S10 och Galaxy S10 Plus med 6 GB RAM-minne. Detta trots att den sydkoreanska tillverkaren bedyrar att 8 GB är mängden som ska finnas i alla modeller, utom den billigare Galaxy S10e.

Flera personer som förhandsbokat Galaxy S10 eller Galaxy S10 Plus säger att deras bekräftelse visar 6 GB RAM i specifikationerna.

Och Samsung har även visat den mängden på flera produktsidor, bland annat den operatörslåsta varianten av Galaxy S10 Plus med 128 GB lagring. Samtidigt står det 8 GB RAM-minne på flera andra produktsidor.

Bland annat de olåsta varianterna av Galaxy S10 Plus med både 128 GB och 512 GB lagring. Kollar vi på den superdyra Galaxy S10 Plus med 1 TB lagring blir det ännu mer konstigt – den har 12 GB RAM enligt Samsungs sajt.

Nu undrar många hur mycket RAM som faktiskt ska vara i telefonerna.

Enligt Samsung är rätt mängd RAM-minne 8 GB och inget annat. Oavsett vad som står på någon webbsajt så är det den mängden som är officiell.

Konstigt nog finns det enheter ute i butiker som faktiskt bara har 6 GB RAM-minne. Detta enligt bilder som bland annat laddats upp på webbsajten Reddit. Huruvida det är ett misstag från Samsungs sida, eller om de bara försöker spara pengar på visningsexemplar, ja det berättar historien inte.

Om du råkar få hem en Galaxy S10 eller Galaxy S10 Plus med bara 6 GB RAM-minne ska du genast kontakta Samsung. Den måste bytas mot en ny, korrekt enhet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.