Kan jag programmera Bixby-knappen på min Samsung-telefon?

samsung-bixby-galaxy-s10-press-img

Snabba svaret: Ja, du kan ändra funktionen till Bixby-knappen på sidan av din Samsung-telefon. Men kanske inte riktigt som du hade hoppats på. Galaxy S10-serien är först med stöd för att byta funktion – stöd kommer till Galaxy S8, S9 och Note 8/9 inom kort.

Samsung har kritiserats hårt för att den dedikerade Bixby-knappen på företagets mobiltelefoner inte kan byta funktion. Och det är dessutom på tok för enkelt att komma åt knappen av misstag, vilket får många att råka aktivera assistenten utan att de vill det.

Vad är Samsung Bixby?

Samsung Bixby är en digital assistent som konkurrerar med Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri och Microsoft Cortana.

Bixby kan enklast förklaras som en artificiell intelligens som hjälper dig att göra saker snabbare. Den kan på ett smart sätt ge dig information om väder, påminnelser, nyheter, vad som står i kalendern och hur trafiken är. Bland annat.

Assistenten finns bland annat till mobiltelefoner, högtalare, TV-apparater och vitvaror. Bixby är ett helhetskoncept som kopplar ihop dina prylar i ett större ekosystem; även om det är ett något begränsat sådant i skrivande stund.

Vilka mobiltelefoner har en Bixby-knapp?

I skrivande stund har följande mobiltelefoner en dedikerad Bixby-knapp på sidan av telefonen:

  • Samsung Galaxy S8 / Galaxy S8 Plus
  • Samsung Galaxy S9 / Galaxy S9 Plus
  • Samsung Galaxy S10 / Galaxy S10 Plus
  • Samsung Note 8 / Note 9

Om du har någon av de ovanstående mobiltelefonerna så kan du snart programmera om Bixby-knappen.

Initialt är det bara Galaxy S10 och Galaxy S10 Plus som får den möjligheten. De båda telefonerna skeppas med en nyare mjukvara som har inställningar (kallad Bixby Key Customization) för Bixby-knappen.

Vid ett senare tillfälle släpper Samsung en uppdatering till de tidigare modellerna med samma inställningsmöjlighet. Exakt när det sker är i skrivande stund oklart – men Samsung bekräftar att det kommer.

samsung bixby key customization graphics

Vad kan jag göra med Bixby-knappen?

Du kan programmera Bixby-knappen att öppna vilken app som helst på din mobiltelefon.

Det finns två lägen – enkelt knapptryck och dubbelt knapptryck. Du kan välja att programmera det ena till att öppna en specifik app. Den andra förblir dedikerad till att öppna Bixby, precis som att hålla nere knappen istället för att trycka.

Därmed kan du aldrig bli av med den digitala assistenten helt.

Gör snabbkommandon med Bixby Quick Commands

Quick Commands är ett eller flera röstkommandon som är förinspelade som ett snabbkommando. Du skapar snabbkommandot och kopplar det till en genväg på skrivbordet. Tryck på genvägen och snabbkommandot utförs – helt ljudlöst – som om du pratade med Bixby.

Det är praktiskt när du är i miljöer där du kanske inte vill ge röstkommandon, men ändå utföra vissa saker. Som när du går in på biografen och behöver sätta telefonen i tyst läge. Eller om du är på bussen, i butiken eller på andra ställen när röstkommandon kanske inte känns helt bekvämt.

Bixby Quick Commands sparas i mobiltelefonen och kan enkelt delas med andra. Du kan skicka dina snabbkommandon till familj och vänner som en länk via exempelvis SMS eller en annan meddelandetjänst.

När mottagaren klickar på länken kan de välja att spara ditt kommando i sin egen mobiltelefon. Praktiskt om du har några riktigt bra snabbkommandon som du vill dela med dig av.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.