Vad är HDR+ i min Samsung Galaxy S10 / Galaxy S10 Plus?

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10

Snabba svaret: HDR+ står för High Dynamic Range och används för att öka bildkvaliteten i främst videor. HDR+ lägger till dynamisk metadata gör att skärmen kan visa mer korrekta färger och lyfter fram detaljer i såväl mörka som ljusa partier.

Vad är HDR+?

HDR+ är en vidareutveckling av den vanliga HDR10-standarden som finns i alla HDR-kapabla TV-apparater och skärmar idag. HDR+ utvecklades av Samsung och var initialt exklusiv för den sydkoreanska tillverkarens produkter.

Vad HDR+ gör är att lägga till extra metadata i videor som gör att skärmen hela tiden visar mer korrekta färger och ljusstyrka. Färgerna blir bättre och kraftfullare, du får fler detaljer i mörka respektive ljusa partier, och en generellt ljusstarkare bild.

HDR+ ökar det dynamiska området på skärmar som stöder tekniken, precis som vanliga HDR10 och konkurrenten Dolby Vision. Med dynamiska området menas bredden på mängden färger som kan visas. Med HDR+ kan skärmen åtminstone i teorin visa en miljard färger.

Fungerar HDR+ hela tiden?

Nej, alla varianter av HDR är låsta till att bara fungera när du tittar på film eller grafik som stöder det. Om du surfar på internet eller använder en vanlig app så kommer du inte se någon skillnad – då HDR+ är nämligen avstängd.

Om du däremot tittar på en HDR-kompatibel film på Netflix eller YouTube så lär du märka en förbättring i bildkvalitet. Beroende på vad du kollar på så märker du en större eller mindre skillnad.

Jag hittar inga filmer för HDR+!

HDR+ är en relativt ny standard och har i skrivande stund ett mycket begränsat utbud. Därför kommer du sannolikt inte att se speciellt många – om någon överhuvudtaget – filmer som stöder HDR+.

Däremot är HDR10 (eller bara HDR som standarden vanligtvis kallas) en standard som är mycket använd. Och HDR+ är fullt bakåtkompatibel, så du får alla fördelar från HDR10 också. Din Samsung Galaxy S10 och Galaxy S10 Plus är alltså framtidssäker för när nya standarden blir mer använd.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.