Facebook stänger ner VPN-tjänsten Onavo

onavo-vpn-facebook

Facebook stänger ner sin VPN-app kallad Onavo. Appen har varit ett kontroversiellt ämne för Facebook eftersom den använts till att samla in känslig information om sina användare.

När du använder en VPN-tjänst ska du känna dig säker på att skaparen inte kollar trafiken du skickar via tjänsten. Det är hela grejen med en VPN – att din trafik är säkert krypterad så att ingen kan se den, och att din IP-adress är dold bakom adressen till VPN-tjänsten.

Med VPN-appen Onavo från Facebook är det helt tvärtom. Om du använder den kan företaget läsa i princip allt du gör och använda sig av det i marknadsföringssyfte. Och även om Facebook inte försökte gömma den information så var de inte heller speciellt öppna med det.

Resultatet blev att tusentals användare fick sin data läst och lagrad hos Facebook. Och när tillvägagångssättet kom fram i dagsljuset blev kritiken så hård att företaget tvingades backa kring appen.

Onavo-appen köptes av Facebook under 2013 tillsammans med hela den bakomliggande VPN-tjänsten. Prislappen låg på 200 miljoner dollar.

Tack vare köpet och den data som samlades via VPN-tjänsten kunde Facebook identifiera WhatsApp som nästa lysande stjärna – och köpte tjänsten för otroliga 19 miljarder dollar. Det vittnar tydligt om hur viktigt det är för företag att se din data.

Facebook är hårdgranskad just nu och gör allt för att både minska kritiken mot företaget, samtidigt som de försöker hitta nya vägar att samla in samma mängd data som tidigare. Huruvida de lyckas återstår att se, men frågan är hur de klarar sig när advokater granskar hur de kan stämma företaget för insamlingen.

Använder du en VPN-tjänst idag? Vad tycker du om att Facebook använder en VPN-tjänst för att samla data om användarna? Skriv en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.