Ny app från Facebook samlar in data om dig – kritiseras hårt

bolt-lock-app-onavo-facebook

Facebook kritiseras hårt just nu för sina metoder när de försöker samla in data om sina användare.

  • Ny app samlar in data om hur du använder appar
  • Skickar informationen till Facebook
  • Kritiseras hårt på stora techsajter
  • Facebook tog snabbt bort appen från Google Play Store

Först efter att utvecklaren Onavo, ägd av Facebook, använde sin VPN-tjänst för att rapportera tillbaka användarinformation till Facebook. Och nu för att samma utvecklare har släppt en annan app kallad Bolt App Lock som också samlar in data.

Bolt App Lock gör att du kan hindra obehöriga från att använda dina applikationer tack vare ett extra lager av säkerhet. Men PIN-koder, fingeravtrycks och andra upplåsningsmetoder gör Bolt App Lock att bara du kan nyttja dina appar om telefonen skulle norpas när den är upplåst.

Det är praktiskt med tjänster och appar som Gmail, Facebook och Twitter vilka håller dig inloggad under långa perioder. Det gör att obehöriga kan återställa lösenord med din e-postadress, utan att veta lösenordet till ditt e-postkonto. Med Bolt App Lock stoppas detta effektivt i telefonen.

Tyvärr är ett extra lager av säkerhet inte hela sanningen om Bolt App Lock. Applikationen rapporterar nämligen till Facebook varje gång du använder en app i telefonen.

Bolt Lock App vet exakt när och hur ofta du öppnar appar

Det betyder att Facebook vet exakt när och hur många gånger du använt vissa applikationer. Samma information får Onavo, och Facebook, från VPN-tjänsten med samma namn som uppmärksammades tidigare. Faktum är, att Onavo VPN vet precis allt du gör på internet eftersom de tunnlar all information från och till din telefon som en mellanhand.

Om man läser längst på Google Play Store-sidan för Bolt App Lock står följande att läsa:

”We collect info about your mobile device and the apps installed on it. Because we’re part of Facebook, we also use this info to improve Facebook products.”

Onavo och Bolt Lock App samlar in din data och skickar till Facebook, fritt översatt.

I skrivande stund har appen väldigt få installationer och efter att kritiken började få stora rubriker tog Facebook bort Bolt Lock App från Google Play Store. Anledningen enligt Facebook är att det bara var ett test – vilket vi inte alls tror på.

Gör du?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.