Hur bra kamera har Samsung Galaxy S10 Plus?

samsung galaxy s10 plus baksida kamera

Snabba svaret: Samsung Galaxy S10 Plus har den bästa selfie-kameran på marknaden just nu. Dessutom är den bakre kameran den bästa någonsin i en Samsung-tillverkad mobiltelefon enligt oberoende testsajten DxOMark.

Samsung Galaxy S10 Plus är på många sätt en fantastisk mobiltelefon, tillsammans med syskonmodellen Galaxy S10. Speciellt kameran är utmärkande och inte bara enligt de många recensenter som provat mobiltelefonen.

DxOMark är en oberoende testsajt som testar kvaliteten i kameror, objektiv och mobiltelefoner. De har granskat kameran i Samsung Galaxy S10 Plus och kommit fram till att både den främre och bakre kameran är i absolut toppklass.

Vilken hårdvara har kameran i Samsung Galaxy S10 Plus?

 • Tre bakre kameror
  • Primära: 12 megapixel
  • Vidvinkel: 16 megapixel
  • Telekameran: 12 megapixel
 • Två främre kameror
  • Primära: 10 megapixel
  • Sekundära: 8 megapixel
 • Videoinspelning: 2160p med 60 bilder per sekund

Hur bra är de bakre kamerorna?

 • Fina färger, lågt brus och välexponerade bilder
 • Blixten belyser jämnt och objekt nära kameran har bra detaljrikedom

Enligt DxOMark har Samsung Galaxy S10 Plus bra vitbalans med fin färgrendering i de flesta situationer. Det betyder att du slipper justera onormala färger i efterhand.

Brusnivåerna anses vara låga, både vid fotografering inomhus och i dåliga ljusförhållanden. Det gör att du får behålla fler detaljer och bilderna blir skarpare när ljuset är begränsat.

dxomark test farg exponering galaxy s10 plus
Bildkälla: Skärmdump från DxOMark

Samsung Galaxy S10 Plus har ett brett dynamiskt område med utmärkt skydd mot överexponering. Fördelen är att du får fler detaljer i riktigt ljusa partier som annars kan gå förlorade i riktigt skarpt ljus.

Blixten är exponerar bilden på ett bra sätt med lågt ljusfall. Det gör att du får en naturligare, välbelyst bild som inte känns hård eller onaturlig.

DxOMark säger även att Samsung Galaxy S10 Plus är bra på att behålla detaljer på objekt som fotograferats inzoomat från nära håll. Dessutom får du en realistisk bokeh-effekt som inte känns onaturlig i separationen mellan bakgrund och förgrund.

samsung galaxy s10 front kamera

Hur bra är de främre kamerorna?

 • Behagliga hudtoner, bra vitbalans och fina färger utan redigering
 • Låga brusnivåer, snabb autofokus och utmärkt isolering mellan för- och bakgrund

Selfie-kameran ger en behaglig och fin hudton med bra vitbalans och färgrendering. Du slipper därmed redigera bilderna i efterhand för att göra bilderna naturliga.

När kameran hittar ett ansikte blir exponeringen i regel mycket bra. Du slipper redigera bilderna lika mycket som med andra mobiltelefoner för att ta bort skuggningar eller dålig belysning.

Brusnivåerna i ansikten såväl som bakgrunden hålls på en låg nivå. Därmed behåller bilderna fler detaljer och känns skarpare – speciellt ansiktena.

dxomark selfie test galaxy s10 plus
Bildkälla: Skärmdump från DxOMark

Autofokusen är snabb och exakt. Den hittar ansikten utan problem och är bra på att omfokusera när du behöver komponera om bilden. Fotograferingen går därmed snabbare utan att kameran måste jaga rätt på fokuspunkten hela tiden.

Förgrunden med ansikten isoleras från bakgrunden på ett snyggt sätt. Visserligen simulerat med digitalt förbättrad oskärpa, men på ett naturligt sätt som inte är distraherande.

Bra detaljrikedom i bra ljusförhållande och blixten ger en naturlig, jämn belysning med låga brusnivåer.

huawei-mate-20-pro
Huawei Mate 20 Pro får samma kvalitetspoäng som Samsung Galaxy S10 Plus

Är kamerorna i Galaxy S10 Plus mycket bättre än konkurrenterna?

Samsung Galaxy S10 Plus har utmärkta kameror, men de är inte mycket bättre än de andra flaggskeppsmodellerna på marknaden. Faktum är att de bakre kamerorna får samma betyg som Huawei Mate 20 Pro och P20 Pro – och får bara snäppet högre poäng än Xiaomi Mi 9 och iPhone XS Max.

Här är de högst betygsatta mobiltelefonerna av DxOMark

Bakre kamerornaFrämre kamerorna
Huawei Mate 20 Pro10975
Huawei P20 Pro10972
Samsung Galaxy S10 Plus10996
Xiaomi Mi 9107
Apple iPhone XS Max10582
HTC U12+103
Samsung Galaxy Note 910392
Xiaomi Mi MIX 310384
Huawei P20102
Apple iPhone XR101
Google Pixel 310192

Notera att siffrorna inte säger hela sanningen. Du får utmärkt bildkvalitet med samtliga modeller på listan. DxOMark har gjort en betygsättning som bygger på deras testmetoder, men det är ingen garanti att du kommer att tycker precis som de.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.