Nya Apple Watch kan slopa de fysiska knapparna

Apple Watch 950 x 500 px

Om du retar dig på att din Apple Watch har fysiska knappar – då kanske nya modeller för 2018 kan vara av intresse. Det ryktas nämligen att Apple tänker slopa alla fysiska knappar och ersätta dem med touchkänsliga knappar.


Fördelen är färre rörliga delar som kan gå sönder. Själva kronan kommer givetvis att behöva rörliga delar för sin funktion, men eventuellt lär även den försvinna tillfördel på andra, smarta lösningar.


Till att börja med ska både hemknappen som sitter i kronan och den undre funktionsknappen ersättas av sensorer med haptisk återkoppling. Tänk hemknappen på gamla iPhone-modeller som idag ersatts av en tryckkänslig platta som vibrerar när du trycker på den.

Det är ett logiskt steg av Apple som redan ersatt en mängd fysiska knappar och plattor med tryckkänsliga sensorer. Hemknappen på din iPhone och pekplattan på din Macbook Pro är två exempel.

Bytet gör nästa Apple Watch tåligare mot vatten och utrymmet på insidan kan utnyttjas effektivare. Enligt en källa med insyn ska Apple nyttja det extra utrymmet som frigörs till ett större batteri (äntligen!).

Sensorerna ska även vara multifunktionella. Det betyder att de kan ändra funktioner beroende på vilken app du använder på smartklockan.

Exakt hur Apple kan tänkas ersätta kronan och dess funktion återstår att se. En troligt lösning är att sidorna på smartklockan blir tryckkänsliga och kan simulera den roterande kronan med svepande rörelser uppåt och neråt.

Så när kan Apple tänkas ersätta de fysiska knapparn?

Redan med 2018 års Apple Watch om vi ska tro de källor som finns. Det ska givetvis tas med enorma nypor salt, men låter inte som en osannolik förändring redan i år. Annars kanske nästa års modeller är mer troliga för ändringen.

Vad tror du och vill du också bli av med de fysiska knapparna? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.