Bugg gjorde att 14 miljoner Facebook-användares inlägg blev publika

Facebook Logo 950x500

Facebook har inte haft ett bra år. Efter den enorma skandalen med Cambridge Analytica och ändlösa förhör som plågat Mark Zuckerberg så kommer em ny skandal på silverfat. En bugg gjorde att 14 miljoner Facebook-användares inlägg blev publika – utan deras vetskap.

  • Facebook delar din data med ett 60-tal företag
  • Avtalet med företagen gjordes för före FTC-kritiken
  • Du får inte reda på det – Facebook har ingen lust att berätta om det
  • New York Times avslöjade allt i en stor artikel

Facebook informerar just nu alla berörda användare att företaget förutsätter att deras inlägg har synliggjorts mot personer som inte skulle haft åtkomst. Anledningen? En bugg gjorde att nya inlägg hade alternativet ”Offentligt” istället för att baseras på tidigare användning.

Den som bara publicerat ett inlägg utan att kolla inställningen gjorde innehållet tillgängligt för hela världen. Knappast önskvärt i de allra flesta fall vågar vi tro.

Problemet uppstod den 18 maj och håll på ändra fram till den 27 maj. Tacksamt nog uppmärksammade Facebook vad som pågick redan den 22 maj och åtgärdade problemet då. Vad som dröjde var att redan publicerade inlägg tog fem dagar på sig att bli privata igen.

Den 7 juni kommer Facebook att att meddela alla berörda via ett internet meddelandesystem på sajten.

Om det inte är buggar som gör att din information hamnar fritt på internet så finns andra vägar; som att Facebook säljer den till högst bjudande. Enligt en rapport från New York Times har Facebook kommit överens med ett 60-tal företag om att dela data med dessa.

Bland annat Samsung, Apple, BlackBerry och Huawei.

Anledningen till att Facebook vill dela din data är för att företagen ska kunna rikta sina annonser på ett bättre sätt. Ett system som sattes i bruk före Facebooks avtal med FTC om samtyckes-regel 2011, och innan det introducerades både appar och appbutiker.

Facebook påstår att alla företagen som är inblandade har skrivit på ett avtal som säger att de inte får använda datan på annat vis än att skapa en Facebook-liknande upplevelse. Vad nu det innebär.

Och vi vet ju alla hur bra det gick med Cambridge Analytica när tredjepart skulle hantera data och lovade att saker, eller hur?

Facebook kanske försöker tona ner allvaret i situationen för att rädda sitt egen skin, men tidigare Facebook-anställda Sandy Parakilas vittnar om hur allvarligt det faktiskt är. Samarbetet med företagen flaggades internt som en integritetsrisk redan 2012 – och Sandy Parakilas säger sig vara chockad över att det fortgår sex år senare.

Faktum är att rapporten från New York Times tydligt visar att Mark Zuckerberg ljög för den amerikanska kongressen. Där sa han att användarna har full kontroll över sin data.

Uppenbarligen är så inte fallet.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.